duminică, 26 aprilie 2009

Avem un nou membru Blog Director de Gradinarit!

Simona a onorat invitatia pe care i-am lansat-o si s-a decis sa se alature comunitatii noastre de pasionati intr-ale gradinaritului!

Sa ii uram "Bun venit!" si sa incercam sa incalzim putin atmosfera pe aici prin cateva mesaje, ce ziceti?

Cand o sa vizitati blog-ul ei, o sa observati cate fotografii frumoase si sugestive posteaza si o sa prindeti drag de gradina ei.


In urmatorul post voi vorbi despre uneltele necesare intr-o gradina, la ce ne ajuta, preturile acestora, probleme uzuale, intretinere si manevrare.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Tipuri de sol

Dupa cum am promis, acest post este legat de tipurile de sol pe care le putem intalni in gradinile noastre si nu numai.

In primul rand, cele mai intalnite tipuri de sol in gradina sunt:

1. Pamantul de gradina. Acesta face parte dintr-un teren arabil, de fapt, dar deja cultivat. Se poate folosi pentru multe plante si legume.

2. Mranita se obtine din descompunerea gunoiului de grajd si este foarte bogat in substante organice, minerale si in microorganisme. Se foloseste pentru imbogatirea solurilor grele, pentru ca este ingrasamant natural. Este utilizata in cultura multor specii de plante in amestec cu pamant de telina si pamant de frunze.

3. Compostul este pamantul care rezulta din descompunerea diferitelor resturi organice vegetale sau animale de pe langa gospodarii.

Aceste trei tipuri sunt considerate pamanturi semi-grele, adica fix la mijlocul scalei, de aceea sunt cele mai folosite.

Vorbeam de solurile grele, care pot fi ajutate cu mranita. Acestea sunt pamantul de telina si nisipul. Primul este utilizat in amestecuri pentru ca este bogat in microorganisme si substante nutritive. Dar cel mai important lucru: pH-ul este neutru!

Nisipul se foloseste in amestecurile de sol, in proportii diferite, de la o treime pana la mult mai putin. Este folosit pentru afanarea amestecurilor de sol si pentru permeabilitatea lor. Utilizat cu precadere ca substrat de inradacinare al butasilor unor specii de plante ornamentale.

Ultima categorie, solurile usoare, sunt urmatoarele:

1. Pamantul de padure obtinut prin descompunerea litierei din padure formata din frunze, ierburi, ramuri; este foarte bogat in humus si flora microbiana.

2. Pamantul de frunze este obtinut prin descompunerea frunzelor provenite de la arbori si arbusti de foioase: alun, fag, artar, tei, paltin etc. Mai putin pamantul de frunze de stejar si castan pentru ca este acid si taninos. Pamantul de frunze este considerat cel mai indicat pentru majoritatea plantelor ornamentale. Este usor, afanat, permeabil, cald, retine o cantitate mare de apa, este bogat in humus si are reactie acida.

3. Pamantul de turba este un pamant usor, afanat, bogat in humus, cu mare capacitate de retinere a apei. Este larg intrebuintat la formarea amestecurilor de pamant la multe specii de plante horticole. Se formeaza in locurile mlastinoase prin descompunerea lenta si incompleta a plantelor. Exista mai multe categorii de turba:

Turba neagra, provenita din descompunerea anaeroba a plantelor si animalelor din apa de pe fundul lacurilor din zona de campie; este un sol bogat in substante minerale si cu o reactie acida pana la neutra;

Turba fibroasa rosie provenita din descompunerea lenta si incompleta in lipsa aerului, a vegetatiei din mlastinile turboase de munte. Este un pamant lipsit de microorganisme, considerat aseptic deoarece poate impiedica dezvoltarea multor daunatori. Are o mare capacitate de absortie a apei, estimandu-se ca 1kg de turba rosie poate absorbi pana la 7-8 litri apa, pe care o cedeaza usor plantelor. Este folosita in amestecuri cu solurile grele si ca rezervor de apa. Se aprecieaza ca amestecul in care este folosita turba rosie, nu permite depozitarea algelor si a muschilor.

Turba alba este provenita din descompunerea vegetatiei cu Sphagnum din regiunile inalte bogate in precipitatii si temperaturi scazute. Se apreciaza ca poate retine o cantitate de apa egala cu de 13 ori greutatea sa, are un pH acid. In stare uscata este componenta principala a pamanturilor folosite in cazul plantelor epifite si semiepifite.

Mai este un tip de pamant, carbunele de lemn, care este folosit in compozitia tuturor amestecurilor de sol si are rol dezinfectant.

Se pot realiza mai multe amestecuri de soluri:

- amestecuri grele: pamant de telina + mranita. Acestea se folosesc pentru plante cu un sistem radicular puternic.
- amestecuri usoare: pamant de frunze + turba. Acestea sunt indicate pentru plantele bulboase si cele cu un sistem radicular superficial.


Sfat: mai toate plantele de apartament pot creste normal intr-un pamant fertilizat, aerisit, bine afanat, care da voie apei sa il penetreze. Acest tip de pamant de flori se gaseste in magazinele specializate dar si la supermarket, contine turba si pamant de frunze si se numeste pamant de sera. Florile delicate au insa nevoie de un pamant de turba fibroasa, in amestec cu nisip si pamant de frunze. Violeta, gloxiniile se incadreaza in aceasta categorie. O data pe an ar trebui sa schimbi pamantul din ghivece si sa il inlocuiesti cu unul proaspat.

Curiozitate: o companie japoneza a inventat un tip artificial de sol, mult mai poros, mai solid si mai usor decat pamantul, care poate fi aplicat pe acoperisurile si zidurile cladirilor pentru a planta vegetatie si a reimprospata astfel temperatura in marile orase. Potrivit companiei japoneze, o mostra de 450 de grame de sol artificial, numit "Pafcal", poate absorbi la fel de multa apa ca un kilogram de pamant. Aplicat pe acoperisul unei case permite cresterea gazonului si a plantelor foioase, fapt care reduce considerabil temperatura in interiorul cladirii. Temperatura unui acoperis pe care este aplicat "Pafcal" este cu pana la zece grade mai mica decat a celui acoperit doar cu lemn, spune producatorul. Potrivit acestuia, daca utilizarea acestui tip de sol se generalizeaza, problemele din Tokyo legate de mediu se pot reduce. In Tokyo, cea mai mare metropola din lume, spatiile verzi sunt putine, iar utilizarea masiva a aparatelor de aer conditionat agraveaza canicula in timpul verii. De cativa ani, toate noile zgarie-nori din Tokyo trebuie sa aiba obligatoriu pe acoperis cate o gradina.

joi, 23 aprilie 2009

Plantele-medicament din gradini

Uite cum Cristina a deschis apetitul membrilor nostri! Astazi am placerea de a publica cel de-al doilea articol, scris de catre Victoria. Mergand pe ideea Cristinei de plante binefacatoare, Victoria s-a gandit ca exista multe plante cu calitati de medicament. Dar nu pentru oameni, ci pentru celelalte plante din jurul lor.

Ea vrea sa deschida, cu aceasta ocazie, si o noua directie pentru Blog Director de Gradinarit, si anume "post-urile update". Adica, in momentul in care un membru sau un cititor doreste sa impartaseasca cu noi alte informatii legate de post-uri mai vechi sau mai noi, sa publicam un update. Ideea este excelenta, iar eu am dezvoltat-o: vom incerca sa construim mici carticele ce vor fi, ulterior, oferite gratuit tuturor membrilor nostri. Ca atare, Blog Director de Gradinarit lanseaza o noua provocare! Va asteptam pe toti sa contribuiti!

Iata articolul Victoriei:


"Plantele sanitar care indeparteaza daunatorii

Cele mai cunoscute sunt usturoiul si ceapa. Datorita substantei numita alicina, ele protejeaza plantele din vecinatate impotriva ciupercilor care produc boli numite fainari si rugini.

Gradinarii isteti cultiva adesea cateva fire de ceapa si usturoi printre trandafiri, pentru a tine problemele la distanta. Alaturi de ceapa si usturoi, tufele de levantica apara speciile de rosaceae de paduchii frunzelor.

Hreanul, Armoracia rusticana, este un dusman al ciupercii Monilia. Ea ataca pomii fructiferi si produce boli numite monilioze, pentru a preveni aparitia lor este de ajuns sa cultivati cateva tufe de hrean in jurul trunchiurilor, sau la marginea livezii.

Nici plantele aromatice nu trebuie uitate. Specii precum salvia, menta sau cimbrisorul protejeaza varza de atacul fluturelui alb, Pierris brasicae. Aceeasi actiune o au cimbrul si condurasii. Coacazul nu va mai fi atacat de rugina daca alaturi de el exista pelin.

Taratoarele precum viermii de pamant si melcii nu au scapat nici ele de razboiul chimic.

Impotriva nematozilor putem apela cu succes la galbenele sau la craite, iar melcii sunt goniti de mirosul isopului sau al cimbrisorului.


Crizantema salbatica, un puternic insecticid

Crizantema salbatica, Tanacetum cinerariaefolium, are ca origine arealul cuprins pe coasta Dalmatiei, in estul Europei. Mai poate fi intalnita si in zonele toate temperate de pe toate continentele, dar si in regiunile inalte ale Africii, in special in Kenya si Tanzania.

Este cultivata la scara industriala mai ales in Africa, pentru florile sale care contin o substanta toxica pentru insecte numita piretrina, utilizata la fabricarea insecticidelor.

Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele sunt doar cateva exemple de insecte daunatoare carora piretrina le provoaca rapid moartea prin asfixiere. Crizantemele care cresc in zona montana contin un procent ridicat de piretrina. Ea este complet inofensiva pentru oameni si animale, de aceea este din ce in ce mai utilizata ca insecticid destinat apartamentelor.

Preparate comerciale precum Biocid, Florestin sau Sanoplant, contin principii active extrase din florile crizantemei. Ele au o actiune eficace, indreptata strict asupra daunatorilor, si se descompun in maxim doua zile, devenind complet inofensive pentru mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, nu aveti de ce sa va temeti, daca nu sunteti insecte!

Dezavantajul, pentru ca trebuia sa existe unul, este pretul ridicat de productie. Extractia se face din petalele florilor iar aparatura este destul de scumpa, de aceea si pretul acestor produse este ridicat. Ca o alternativa au aparut insa piretrinele de sinteza, obtinute artificial. Pentru a se deosebi de cele naturale, ele au fost numite piretroide.

Desi sunt la fel de puternice ca si piretrinele, costul de productie este mult mai mic. Nu se descompun insa la fel de repede si sunt mai toxice pentru mediul inconjurator. Multe preparate cu care cultivatorii de plante s-au obisnuit deja contin astfel de piretroide: Decis, Fastac si Permetrina."

joi, 16 aprilie 2009

Paste linistit va doresc!



Pentru ca mai este atat de putin si toata lumea este in febra pregatirilor, iar noi ne pregatim sa plecam in Piatra, vreau sa urez astazi, tuturor ortodoxilor, "Paste Fericit!".

Prieteni, dragi prieteni, avem 2 date religioase importante, Craciunul si Pastele. In aceste zile, ne aducem aproape familia si prietenii si suntem fericiti ca sunt alaturi de noi in aceste momente magice.

Sper ca fiecare dintre voi va aprecia fiecare minut deosebit si se va gandi la sacrificiul lui Hristos, sacrificiu facut ca noi sa fim astazi aici.

Noi vom pleca intr-o mini-vacanta, asa ca ne vom revedea saptamana viitoare!

Fotografia o puteti considera o felicitare oferita voua, membrilor Blog Director de Gradinarit si cititorilor mei, cu mult drag!

PASTE FERICIT!

Primul Premiu Blog Director de Gradinarit!

In urmatorul post cu tema gradinarit, dupa Paste, voi discuta despre tipurile de sol care se gasesc la vanzare in Romania si cum va ajuta fiecare in gradina. Propunere venita tot din partea Ralucai.

Pana atunci, va astept pe BURSA Blog Director de Gradinarit cu oferte sau cereri! Daca va doriti o anumita planta sau daca doriti sa oferiti cuiva in dar sau contra-cost o anume floare, este suficient sa trimiteti un e-mail pe
blog.director.gradinarit@gmail.com. Mai multe amanunte gasiti in sectiunea "BURSA".

Vreau sa urez "Bun Venit!" noului membru al comunitatii noastre, Catrinel. Ea se temea ca blog-ul ei nu este potrivit pentru Blog Director de Gradinarit, pentru ca nu abordeaza in mod exclusiv subiecte legate de plante si flori. Dar cum in celelalte posturi vorbeste tot despre o floricica, Andrei, baietelul ei, o primim cu bratele deschise!

O noua sectiune va lua fiinta dupa Paste si va invit pe toti sa contribuiti la aceasta: "Stiati ca...". Primele informatii sunt oferite de catre aceeasi Raluca, membrul nostru cel mai activ.


Pe aceasta cale, o anunt pe Raluca ca a primit un premiu. Iata-l!




Totodata, Raluca, o sa te rog sa iti alegi o litera de la A la Z si vei primi, pe langa diploma, si un premiu din partea Blog Director de Gradinarit: descrierea tuturor florilor de gradina care incep cu acea litera. Paginile respective, scanate, vor ajunge in mail-ul tau in jurul datei de 1 Mai. Ele fac parte din cartea "Expert in cultivarea florilor" - Dr. D. G. Hessayon (colectia "Expert..." despre care am vorbit in acest post).

FELICITARI!

miercuri, 15 aprilie 2009

Gradina de legume organice

Raluca mi-a dat doua subiecte de interes general, astazi voi "ataca" unul dintre ele: gradina organica de legume. Acest subiect, intens dezbatut de ceva vreme incoace, este extrem de actual. Si trendy. :) Iar in SUA, dupa ce madam Obama a scos peluza de pe o portiune din fata Casei Albe ca sa isi faca o gradina organica de legume, toata lumea a intrat in fibrilatii acolo. Se stie, nu este o noutate, ca americanii mananca mai putin sanatos, ca se bazeaza pe produse de tip fast-food si femeile nu sunt gospodine si/sau bucatarese, asa ca acum s-au trezit putin la realitate. A trebuit ca cineva sa ii atraga atentia doamnei Obama ca ar fi bine sa faca ceva productiv cu atata spatiu din jurul Casei Albe, incat acum toti o iubesc, ca a "plecat" urechea la sfaturi.

Bun! Dar ce este de fapt gradina organica de legume? Sau cultivarea legumelor organice? Ce inseamna asta si cu ce ne ajuta pe noi?

Pai, diferenta majora este ca legumele organice nu sunt stropite cu substante contra daunatorilor si nici nu sunt ajutate in crestere cu chimicale, ci doar cu ingrasamant organic.

Ca sa creezi conditii propice, legumele tale trebuie sa aiba soare direct minim 6 ore pe zi. Acest lucru le ajuta sa creasca, dar tine si anumiti daunatori la distanta. Sunt legume "speciale" care sunt mai rezistente la atacul daunatorilor, intr-adevar, dar totul tine, in principiu, de ingrijire.

Cateva sfaturi pentru cei care isi doresc o gradina organica de legume:

1. toata lumea stie ca plantele au nevoie de apa. Dar si udatul trebuie facut cu cap, cum se spune, adica legumele se uda numai dimineata. Motivul principal nu este ca ardeti frunzele, ci pentru ca bolile se transmit extrem de rapid prin udatul realizat dupa-amiaza sau seara. O alta componenta este cea referitoare la modalitatea de udare. Observati ca eu tot am spus "udare", nu "stropire". Nu folositi o stropitoare, fie ea si mecanica, ci udati direct radacinile, cu un furtun.

2. pentru fertilizare alegeti numai gunoi natural intrat in putrefactie si numai de la animale domestice ierbivore - vaci, oi, iepuri, cai. De ce aveti nevoie de fertilizare? Pentru ca plantele vor creste mai repede si recolta va fi mai bogata si mai gustoasa. Paradoxal, nu-i asa? Dar, si aici, este cu dus si intors. Daca solul este bogat, nu e cazul sa il fertilizati, pentru ca daunatorii sunt atrasi de plantele mari si frumoase, care au avut o crestere spectaculoasa.

3. trebuie sa va asigurati ca nu lasati frunze moarte in gradina. Poate nu stiati, dar frunzele moarte ajuta bolile sa se imprastie la alte plante sanatoase, sau chiar la planta din care au provenit. Ca atare, va recomand sa culegeti toate frunzele moarte.

4. trec aici si spaima gradinarilor, buruienile. Pe langa ca "mananca si beau apa legumelor", mai transmit si daunatori de la o planta la alta. Exista o unealta care va poate usura munca de smulgere cu tot cu radacina a buruienilor. O puteti gasi in Hornbach la vreo 300 mii.

5. din batrani se spune ca trebuie sa rotiti legumele. Ce inseamna asta? Pai, sa o luam logic. El, daunatorul, se specializeaza pe un anume tip de leguma, sa zicem rosia. Si se pregateste intens pentru momentul in care in raza lui de actiune apare rasadul. Cand acesta apare, rasadul, el este deja pregatit si il asteapta. Rasadul e nepregatit, e mic, nedezvoltat si moare curand pentru ca nu apuca sa se intareasca si sa faca fata in mod natural atacatorilor. De aceea, in fiecare an, trebuie sa mutati fiecare tip de leguma intr-un alt loc. Dar, atentie!, daca mutati legume din aceeasi familie pe acelasi lot, n-ati facut nimic. Rosiile, vinetele, ardeii fac parte din aceeasi familie, de exemplu. Dovleceii si castravetii din aceeasi, diferita de prima.

6. aerul care circula printre plante e benefic si previne aparitia unor boli. Mai mult decat atat, plantele au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta, asa ca nu le plantati una langa alta, ca le sufocati.

7. cei care isi permit, pot alege varianta unui strat protector de plastic, care nu numai ca distruge buruienile, dar si impiedica bolile care se transmit prin spori sa ajunga in pamant. Daca nu va da buzunarul, atunci alegeti un strat de aproximativ 3-4 cm. de material organic, care se descompune.

8. ar mai fi si plantarea in imediata vecinatate a gradinii de legume organice a unor flori care atrag insecte ce ataca anumiti daunatori, mai ales cei care va omoara rosiile: craite, margarete, albastrele, carciumareasa, salvie sau chiar floarea soarelui.

Eu sper ca v-am ajutat cu aceste informatii si va doresc sa aveti o gradina organica de legume ca cea a mamei mele!

luni, 13 aprilie 2009

Noutati Blog Director de Gradinarit!

In primul rand, zilele acestea am avut inca 2 inscrieri pe Blog Director de Gradinarit! Le urez "Bun Venit!" Cristinei si Ralucai si le anunt (inclusiv pe aceasta cale, nu numai pe mail) ca au calitatea de membru fondator!

Victoria este prima inscrisa in Blog Director. Ea locuieste in Giurgiu si descopera pas cu pas, in gradina proprie, placerea de a ingriji plantele, copacii si legumele si va impartaseste si voua experienta ei de gradinar! Se ocupa de legume, plante, pomi fructiferi si flori, iar gradina ei este minunata!

Cristina locuieste deocamdata la bloc, in Bucuresti, dar balconul ei este o oaza de liniste si frumusete. Ea ne impartaseste bucuriile ei, ne arata locurile pe care le viziteaza si florile pe care le iubeste.

Raluca este la inceput de drum cu gradina ei din Campina, dar nu a pornit de la zero. Este foarte mandra ca i-au inflorit piersicii si invata multe lucruri din mers.

Dragele mele, oricand aveti timp si chef, va astept cu propuneri de articole, fotografii, idei, intrebari, sugestii!

Raluca deja a venit cu 2 propuneri de articole, le voi "ataca" unul pana in Paste, unul dupa Paste, si cu o idee excelenta, aceea de a crea "Bursa Blog Director". Pe aceasta bursa, cititorii, inscrisi sau nu in Blog Director, pot lasa anunturi legate de schimb de seminte/flori, vanzare/cumparare de plante sau pomi, articole gratuite pe care ofera celorlalti pasionati, adica orice are legatura cu pasiunea noastra, gradinaritul.

duminică, 12 aprilie 2009

Flori exotice

Ei, da! Nu vi se pare o idee excelenta sa vorbesc despre plante exotice? Opaaaaa, dar ce inseamna plante exotice? Si care este diferenta dintre plantele exotice si plantele rare? Hmmmm... Ia sa va vad!

Pai, in primul rand, o planta exotica este o planta care nu este originara dintr-o anumita zona. Adica, putem considera drept planta exotica pentru Romania Heliconia. Sau Protea.

Prima este originara din America tropicala si este denumita, printre altele, si falsa pasare a paradisului, pentru ca seamana cu Strelitzia (pasarea paradisului).

Cea de-a doua, denumita si tufisul de zahar, a fost descoperita de catre botanistii care vizitau Capul Bunei Sperante.

Ele au fost transferate, ca multe alte plante, din zonele native in alte parti ale lumii, si apoi aclimatizate. Evident, plantele exotice sunt plante rare in zonele "ne-native", ca sa spun asa... Unii gradinari, pentru a face totusi o distinctie, numesc planta exotica orice planta cu forma si culoare neobisnuita, obtinuta prin incrucisari sau mutatii naturale. Laleaua neagra, de exemplu.

Passiflora (ce face fructul pasiunii), gloriosa superba (crinul de Malabar - Malabar este o regiune in sudul Indiei, in caz ca va intrebati, cum am facut-o eu), cala sau chiar hibiscus-ul... cateva plante exotice, deosebite si frumoase.

Cum majoritatea plantelor prezente intr-o tara sau regiune, Romania sau zona Balcanica in cazul nostru, nu sunt proprii acelei tari/regiuni, ele pot fi considerate plante exotice. Dar, sa fim seriosi! Pana si banalele zorele sunt exotice pentru Romania!

Asa ca eu sunt de acord cu botanistii care considera doar florile iesite din comun, ca forma si culoare, ca fiind exotice.

joi, 9 aprilie 2009

Flori rosii ca focul




Mi se pare o idee interesanta sa abordez un subiect legat de florile rosii, strict din punct de vedere fotografic!

Mai sus aveti o floare Anthurium, inca puiut, care mi-a inflorit de cateva zile. Despre Anthurium eu am vorbit in acest post.

O alta floare interesanta si rosie este floarea de trandafir chinezesc, cum ii spunem noi popular.



Sa nu uitam si trandafirul rosu...



... sau crinul

marți, 7 aprilie 2009

Carti despre gradinarit



Se vede treaba ca research-ul meu legat de blog-urile de gradinarit a fost corect in proportie de cel putin 80%. In afara de alte 3 site-uri si de al meu Creata la Cub, nu exista alte blog-uri cu subiecte despre gradinarit. Cum niciunul din cele 3 nu s-a inscris inca in Blog Director, poate le dau motive in plus sa o faca.

Asa ca este timpul sa deschid oficial Blog Directorul de Gradinarit, sa sparg sampania de pupa (sau era prova?) si sa scriu primul articol.

Astazi voi impleti 2 pasiuni de-ale mele, gradinaritul si cititul. Si va voi vorbi despre carti de gradinarit.

Dupa parerea mea, orice viitor gradinar trebuie sa inceapa de undeva, orice gradinar amator trebuie sa se documenteze si orice gradinar profesionist trebuie sa afle ce a mai aparut nou in domeniu.

Primul titlu pe care vi-l propun se numeste sugestiv "ABC-ul gradinaritului", este scris de catre Etienne Blouin si costa 2-300 mii, editura este Polirom. In Canada pretul este 20 USD, iar in Franta este 15 Euro. Daca vreti sa aflati cat de utila va poate fi aceasta carte, trebuie sa stiti ca gasiti aproximativ 600 sfaturi in ea, legate de mai multe subiecte, cum ar fi analiza solului, buruienile noastre cele de toate zilele, gardul viu (daca stati la casa), "veggie garden" cum spun prietenii mei gradinari din State si multe altele.

Interesanta mi se pare cartea "Gradinaritul anotimp cu anotimp" scrisa de Klaas T. Noordhuis. Costa peste 1 milion, dar merita! Cu ajutorul ei, va puteti proiecta gradina de la zero. Adica treceti de la vise in plan concret! Stiu ca noua cel mai greu ne-a fost sa gandim gradina. Adica am cumparat pentru inceput atatea flori, unele perene, altele anuale, si acum ce facem cu ele? Cum le asezam, unde le asezam? In cartea aceasta puteti vedea schite si desene, fotografii, proiecte de gradini, precum si prezentarea echipamentului necesar oricarui gradinar.

Dureaza ceva timp pana deveniti expert, dar Dr. D. G. Hessayon va poate ajuta in acest sens. El a scris multe carti care incep cu cuvantul expert: "Expert in cultivarea florilor", "Expert in vase cu flori", "Expert in cultivarea plantelor de interior", "Expert in amenajarea propriei gradini", "Expert in cultivarea trandafirilor". Prima este foarte-foarte buna si m-a ajutat de multe ori. Pe celelalte nu le stiu, sunt pe lista de achizitionat. :)

Mie mi se pare ca gradinaritul este o activitate uneori relaxanta, alteori obositoare, dar care ofera satisfactii foarte mari pentru iubitorii de natura si plante. Ideal este sa gasiti sau sa aflati moduri usoare, rapide, ecologice si ieftine de a executa lucrarile de gradinarit. De ce? Dupa munca depusa cu job-ul de zi cu zi, aveti nevoie sa rezolvati anumite treburi destul de rapid, in timpul liber pe care il aveti la dispozitie in timpul saptamanii. Usor? Hehe, am pus si asta, ca sa dea bine si sa nu va descurajeze! Exista si lucrari usoare, fara efort fizic, dar nu mai bine exersati in curtea voastra decat intr-o sala de fitness? Ecologic, organic sau sanatos 100%? Pai toata lumea isi doreste sa aiba in gradina legume organice, sa isi intretina o gradina cu sisteme ecologice si sa manance 100% sanatos! Ieftin? Pai da, vreti ieftin, pentru ca munciti voi si nu doriti sa va angajati o firma de gradinarit!

Daca ati achizitionat un teren si v-ati construit o casa sau, in fine, aveti un petic de pamant pe care vreti sa il exploatati, esential este sa va proiectati gradina si curtea, apoi sa treceti la tratarea solului.

Va sfatuiesc sa alegeti (pe langa plante, flori, arbusti ornamentali) pomi fructiferi (mar, prun, par, cires, cais, gutui, visin), plante aromatice (marar, patrunjel, cimbru, oregano), cateva legume usor de intretinut si crescut (gen ceapa, ardei gras, salata verde). Nimic nu iti ofera o satisfactie mai mare decat sa te duci in gradina proprie, amenajata de catre tine, si sa aduci in casa un fruct, sa ii dai copilului tau sa manance, sa pui in mancare un cimbru care miroase extraordinar sau sa adaugi doar ulei de masline la salata pe care o pregatesti vara!!

Evident, dupa cum v-am obisnuit pe blog-ul meu de gradinarit, eu va stau la dispozitie oricand! Daca vreti sa ma intrebati ceva anume, sa imi sugerati sa abordez un subiect care va intereseaza sau sa va inscrieti in Blog Director, adresa de mail o gasiti in partea dreapta. Puteti, de asemenea, sa lasati si comentarii sub post-urile care v-au placut!

Succes la gradinarit!

miercuri, 1 aprilie 2009

Alte detalii

Buna, Victoria, si bine ai venit!

Am inceput intai sa iti raspund cu un comentariu. Cand am vazut ca sunt foarte multe informatii si explicatii, am decis sa scriu un post separat. :)

Dupa cum ai putut vedea, aceasta idee este la inceput. Eu deja am inceput sa o promovez peste tot, in curand voi inscrie acest blog si in diferite directoare.

Ideea este urmatoarea: la noi in tara nu exista multe blog-uri sau site-uri personale cu tema principala gradinaritul. Eu am gasit doar 2. Al tau si al Elisei. De altfel i-am scris si ei. Pe blog-ul meu de gradinarit, Creata la Cub, vei vedea cate link-uri am in blogroll. Dar niciunul nu este din Romania.

Mai mult decat atat, fiind atat de putine si de greu de gasit (pana am dat de voi, am pierdut cateva ore cu research-ul), m-am gandit ca Blog Directorul de Gradinarit sa adune toate aceste site-uri intr-un singur loc. Unui iubitor de plante, unui gradinar amator sau chiar unui gradinar pasionat sa ii fie, astfel, mult mai usor cand este in cautarea unor informatii.

Vreau sa cresc acest blog, pentru ca este bazat pe o idee originala si vreau sa il fac extrem de puternic, astfel incat, la un moment dat, sa aduca beneficii. Si nu ma refer numai la beneficii proprii, ci si pentru cei care fac parte din aceasta comunitate la momentul respectiv.

Pentru ca sunt la inceput, singurul lucru pe care pot sa il pretind este sa facem link exchange, adica cei care se inscriu sa puna la schimb link-ul Blog Director intr-un loc vizibil, cu mentiunea ca sunt prezenti aici. Asta numai in cazul in care nu exista alt tip de publicitate pe blog-ul/site-ul celui care se inscrie (este permis numai Google Ads).

Daca acel blog/site are alte forme de publicitate, atunci vom incheia un parteneriat punctual. Varianta valabila si pentru cei care vor sa fie prezenti aici in scopuri comerciale (reprezinta o firma, vand seminte, isi ofera diverse servicii etc.).

Ulterior, voi adauga si alte variante de colaborare. Ca, de exemplu, articole platite, pentru ca, nu-i asa?, este totusi un blog, recomandari speciale, bannere, poze etc.

Initial, pana sa incep sa caut blog-uri/site-uri cu tema principala gradinaritul, ma gandeam ca primii 10 inscrisi sa beneficieze de gratuitate pe viata, orice fel de forma de promovare ar alege pe blog-ul/site-ul personal in viitor. Ca un fel de "membri fondatori", sa zicem. Apoi, vazand ca am gasit doar 2 blog-uri mari si late, am renuntat la idee. Acum vreau sa acord aceasta facilitate primilor trei inscrisi!

Ca sa fie atractiv si lumea sa vina sa citeasca si astfel sa vada link-urile membrilor, eu voi adauga continut relevant, informatii generale, fotografii, exact ca pe un blog adevarat.

Repet, acesta este doar inceputul, nu inseamna ca vor exista multe beneficii pe termen scurt, dar nimeni nu a inceput cu 100 membri sau cu 1.000.000 dolari, hehe!

Asa ca va invit pe toti sa va inscrieti pe Blog Director, si, daca nu aveti inca un blog sau un site despre gradinarit, sa il faceti cat mai repede!
 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net