marți, 7 aprilie 2009

Carti despre gradinarit



Se vede treaba ca research-ul meu legat de blog-urile de gradinarit a fost corect in proportie de cel putin 80%. In afara de alte 3 site-uri si de al meu Creata la Cub, nu exista alte blog-uri cu subiecte despre gradinarit. Cum niciunul din cele 3 nu s-a inscris inca in Blog Director, poate le dau motive in plus sa o faca.

Asa ca este timpul sa deschid oficial Blog Directorul de Gradinarit, sa sparg sampania de pupa (sau era prova?) si sa scriu primul articol.

Astazi voi impleti 2 pasiuni de-ale mele, gradinaritul si cititul. Si va voi vorbi despre carti de gradinarit.

Dupa parerea mea, orice viitor gradinar trebuie sa inceapa de undeva, orice gradinar amator trebuie sa se documenteze si orice gradinar profesionist trebuie sa afle ce a mai aparut nou in domeniu.

Primul titlu pe care vi-l propun se numeste sugestiv "ABC-ul gradinaritului", este scris de catre Etienne Blouin si costa 2-300 mii, editura este Polirom. In Canada pretul este 20 USD, iar in Franta este 15 Euro. Daca vreti sa aflati cat de utila va poate fi aceasta carte, trebuie sa stiti ca gasiti aproximativ 600 sfaturi in ea, legate de mai multe subiecte, cum ar fi analiza solului, buruienile noastre cele de toate zilele, gardul viu (daca stati la casa), "veggie garden" cum spun prietenii mei gradinari din State si multe altele.

Interesanta mi se pare cartea "Gradinaritul anotimp cu anotimp" scrisa de Klaas T. Noordhuis. Costa peste 1 milion, dar merita! Cu ajutorul ei, va puteti proiecta gradina de la zero. Adica treceti de la vise in plan concret! Stiu ca noua cel mai greu ne-a fost sa gandim gradina. Adica am cumparat pentru inceput atatea flori, unele perene, altele anuale, si acum ce facem cu ele? Cum le asezam, unde le asezam? In cartea aceasta puteti vedea schite si desene, fotografii, proiecte de gradini, precum si prezentarea echipamentului necesar oricarui gradinar.

Dureaza ceva timp pana deveniti expert, dar Dr. D. G. Hessayon va poate ajuta in acest sens. El a scris multe carti care incep cu cuvantul expert: "Expert in cultivarea florilor", "Expert in vase cu flori", "Expert in cultivarea plantelor de interior", "Expert in amenajarea propriei gradini", "Expert in cultivarea trandafirilor". Prima este foarte-foarte buna si m-a ajutat de multe ori. Pe celelalte nu le stiu, sunt pe lista de achizitionat. :)

Mie mi se pare ca gradinaritul este o activitate uneori relaxanta, alteori obositoare, dar care ofera satisfactii foarte mari pentru iubitorii de natura si plante. Ideal este sa gasiti sau sa aflati moduri usoare, rapide, ecologice si ieftine de a executa lucrarile de gradinarit. De ce? Dupa munca depusa cu job-ul de zi cu zi, aveti nevoie sa rezolvati anumite treburi destul de rapid, in timpul liber pe care il aveti la dispozitie in timpul saptamanii. Usor? Hehe, am pus si asta, ca sa dea bine si sa nu va descurajeze! Exista si lucrari usoare, fara efort fizic, dar nu mai bine exersati in curtea voastra decat intr-o sala de fitness? Ecologic, organic sau sanatos 100%? Pai toata lumea isi doreste sa aiba in gradina legume organice, sa isi intretina o gradina cu sisteme ecologice si sa manance 100% sanatos! Ieftin? Pai da, vreti ieftin, pentru ca munciti voi si nu doriti sa va angajati o firma de gradinarit!

Daca ati achizitionat un teren si v-ati construit o casa sau, in fine, aveti un petic de pamant pe care vreti sa il exploatati, esential este sa va proiectati gradina si curtea, apoi sa treceti la tratarea solului.

Va sfatuiesc sa alegeti (pe langa plante, flori, arbusti ornamentali) pomi fructiferi (mar, prun, par, cires, cais, gutui, visin), plante aromatice (marar, patrunjel, cimbru, oregano), cateva legume usor de intretinut si crescut (gen ceapa, ardei gras, salata verde). Nimic nu iti ofera o satisfactie mai mare decat sa te duci in gradina proprie, amenajata de catre tine, si sa aduci in casa un fruct, sa ii dai copilului tau sa manance, sa pui in mancare un cimbru care miroase extraordinar sau sa adaugi doar ulei de masline la salata pe care o pregatesti vara!!

Evident, dupa cum v-am obisnuit pe blog-ul meu de gradinarit, eu va stau la dispozitie oricand! Daca vreti sa ma intrebati ceva anume, sa imi sugerati sa abordez un subiect care va intereseaza sau sa va inscrieti in Blog Director, adresa de mail o gasiti in partea dreapta. Puteti, de asemenea, sa lasati si comentarii sub post-urile care v-au placut!

Succes la gradinarit!

2 comments:

Anonim spunea...

N-as vrea sa va oportunez dar,din pacate nu detineti suprematia absoluta a blogurilor de profil;imi permit sa va sugerez gradina de vis a Elizei, de la poalele Fagarasului,ce-i drept vitregita de conditiile climatice din sud dar de mare perseverenta,rabdare si putere creativa.

Unknown spunea...

Nu ma oportunati, dar cred ca nu ati citit cum trebuie post-ul meu. Sa va ofer un citat, chiar primul paragraf al postului de mai sus: "Se vede treaba ca research-ul meu legat de blog-urile de gradinarit a fost corect in proportie de cel putin 80%. In afara de alte 3 site-uri si de al meu Creata la Cub, nu exista alte blog-uri cu subiecte despre gradinarit. Cum niciunul din cele 3 nu s-a inscris inca in Blog Director, poate le dau motive in plus sa o faca." Am spus ca exista alte 3 site-uri de profil, in afara de al meu. Si chiar daca as afirma ca detin suprematia absoluta a blogurilor de profil, nu vad cine m-ar impiedica sa o fac! Un anonim...?

Cat despre gradina Elizei, eu zic ca nu e cazul sa imi sugerati sa ii vizitez site-ul. Am facut-o deja, dar singurul motiv care m-a condus catre site-ul ei a fost sa ii propun inscrierea in Blog Director de Gradinarit, unde eu incerc sa creez o comunitate de bloggeri cu o pasiune comuna. Ea mi-a raspuns ca nu este interesata sa aiba niciun director. Iar la 916 vizitatori - PE ZI! - nu cred ca mai conteaza pentru ea inca unul in plus. Sau in minus.

Oricum, va multumesc ca m-ati vizitat, va mai astept si data viitoare!

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net