miercuri, 27 mai 2009

Padurea Amazoniana

Si post-ul mult asteptat de catre voi toti!

Eu sper ca este o surpriza pentru voi: un articol despre padurea Amazoniana, dar nu ca la scoala, ci cu informatii legate de aceasta padure tropicala, altele decat cele clasice, sa spunem.

In primul rand, Greenpeace are 422 articole legate de padurea Amazoniana, de la salvarea a 2 milioane de hectare de padure pana la tehnici extrem de dure, asasinarea in 2005 a unei calugarite care milita pentru oprirea despaduririi. Avea 74 ani si era misionara in Amazon de 37 ani, fiind calugarita de 56 ani. Este trist ca lumea ignora orice si se preteaza la acte criminale, numai pentru a continua defrisarea celei mai mari paduri tropicale din lume, avand ca singur scop profitul. Realitatea noastra - problemele care decurg din distrugerea ecosistemului - nu are legatura cu realitatea urmasilor nostri, atata timp cat noi vrem sa facem bani. Ce ne pasa noua ca nepotii, stra-nepotii nostri nu vor mai putea trai, daca noi avem bani acum?

Dupa cum stiti, Amazonul se intinde pe 8 tari din America de Sud, printre care Brazilia, Peru, Ecuador, Venezuela. In Brazilia se afla aproximativ 60-70% din toata padurea Amazoniana. In statul Para a fost declarata cea mai mare rezervatie naturala din lume. Zona protejata a fost creata in nordul statului brazilian Para, cu scopul de a impiedica fermierii sa ia in stapanire ilegal pamantul.

Poate nu stiati, dar niste unii s-au gandit sa traseze o autostrada de la Pacific la Atlantic, in conditiile in care Amazonul este principala sursa de apa dulce a LUMII. Si asa, zeci de specii de animale si plante sunt distruse ZILNIC, fara ca organizatii internationale sa poate face prea multe. Exista oameni care apreciaza ca padurea Amazoniana va fi distrusa complet in anul 2080. Pentru ca sunt 3 (trei) motive intemeiate in ochii exploatatorilor pentru a isi continua oribila munca: copacii - prelucrarea lemnului, pasunatul - cresterea animalelor si... Petrolul. Da, din pacate, in mod incredibil, sub padurea Amazoniana exista importante resurse de petrol. In aceste conditii, este clar si evident, ca cei care vor sa distruga padurea tropicala, nu se vor opri niciodata (sau doar cand resursele vor fi terminate). Este si un paradox: locuitorii celei mai bogate zone din lume sunt totodata cei mai saraci oameni si actiunile la scara mica de a creste vite sau de a avea culturi agricole sunt dictate de foamete.

Incalzirea globala la poli este nimicitoare, dar cele 6-8 grade in plus sunt echivalente cu cele 2-3 grade la tropice. Pentru ca, nu va imaginati ca daca deja e cald in acea zona, incalzirea globala nu afecteaza plantele si animalele, mai ales prin prisma faptului ca ele nu sunt invatate sa se autoprotejeze.

Suntem in 2009. Pana in 2080 nu mai este mult. Putem face noi ceva? Da, putem deveni activisti ai unei organizatii ca Greenpeace, putem trimite cei 2% catre acestea, putem planta copaci in curtea proprie, putem planta copaci in parcuri si zone de agrement - VOLUNTAR! - putem avea grija cand consumam apa dulce (sa inchidem robinetul daca nu folosim apa), putem recicla deseurile si putem renunta la toate chimicalele pe care le folosim la legume si fructe.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net