joi, 28 mai 2009

Pomi fructiferi

Toata lumea ii cunoaste, toata lumea are in curte cel putin un mar si toata lumea mananca fructe. Dar stiti, de exemplu, cum se taie pomii fructiferi?

Un pom fructifer care nu este taiat chiar de la plantare poate face fructe urmatorul an. Dar asta nu inseamna ca este ceva benefic! Ramurile sunt grele si nu mai cresc, pentru ca fructele sunt multe si le apleaca. Cu cat pomul creste si anii trec, recolta este din ce in ce mai slaba. Ca atare, trebuie sa taiem pomii fructiferi, chiar de la plantare si apoi anual, pana reusim sa ii formam o coroana corecta. Acest lucru se intampla cam dupa 3-4 ani, uneori 5. Prin taieri se canalizeaza energia pomului spre ramurile tinere, astfel incat pomul isi dezvolta ramificatii puternice si isi pastreaza capacitatea vegetativa. Dupa formarea coroanei, oricum trebuie sa continuam taierile, sa intretinem ceea ce am obtinut.

Luna martie este luna inceperii lucrarilor de taiere a pomilor. Eu as zice chiar aprilie, pentru ca iernile din Romania au inceput sa se lungeasca si mai sunt nopti cu valori aproape de zero grade. In mai sau iunie puteti sa rupeti lastarii care au crescut in zone mai vechi ale copacului, dar acesti lastari sa fie mici, in jur de 10-15 cm. In august puteti sa taiati pomii care nu au fructe, dar au o coroana mare, ca sa ajunga lumina mult mai bine. Astfel productia de fructe va creste. Dar daca va hotarati sa realizati aceasta taiere, trebuie sa va asigurati ca acel pom nu a fost tuns in anul anterior. Asa am facut noi cu unul dintre pruni.

Agrisul sau coacazul pot fi taiati inca din ianuarie sau februarie.
Rugul de mure si zmeurul se taie in aprilie.
Piersicul, caisul, parul, prunul, marul se taie incepand cu luna martie.
Samantoasele si prunul - lastarii se rup cu mana in luna iunie



Clasificarea pomilor si arbustilor fructiferi:
1. Specii pomacee: mar, par, gutui

2. Specii samburoase: cires, visin, prun, cais, piersic
3. Specii nucifere: nuc, migdal, alun, castan
4. Arbusti fructiferi: zmeur, coacaz, mur, capsun, afin, smochin.

10 comments:

treangelsmother spunea...

scurt si cuprinzator! Bravo.

dana spunea...

Buna Silvia,
In primul rand ,multumesc mult pt primirea calduroasa,alaturi de voi...in al doilea rand felicitari pt articole...le citesc cu mare drag,sunt foarte utile si interesante...
Toate cele bune!!

Anonim spunea...

Buna seara!Regret ca n-am avut informatiile mai devreme;dar pentru ca niciodata nu-i tarziu...cum adica se rup lastarii de la samburoase cu mana? De ex.se poate aplica aceasta metoda(neaparat necesara?)si pomilor plantati si prinsi in primavara asta? Eu am un cires si doi piersicuti care au cateva mladite.
Bine ati "aparut" si noapte frumoasa!Mira

Unknown spunea...

@ Gabriela - multumesc, prefer sa nu lungesc vorba mai mult decat e necesar.

@ Dana - multumesc si tie, ma straduiesc sa vin cu informatii noi si utile, uneori necunoscute, alteori stiute, dar puse intr-o alta lumina. Te asteptam si pe tine cu un post. Poti sa mi-l trimiti pe mail si il voi publica.

@ Mira - mare adevar ai grait! Niciodata nu e prea tarziu sa afli lucruri noi, iar in gradinarit tot timpul invatam cate ceva. In articol, putin mai sus de partea ingrosata am scris asa "In mai sau iunie puteti sa rupeti lastarii care au crescut in zone mai vechi ale copacului, dar acesti lastari sa fie mici, in jur de 10-15 cm." Ce era mai jos era o completare. Trebuie rupti lastarii ce au avut o crestere incomoda, crescuti pe lemn vechi si care, prin dezvoltare, pot deranja ramificatiile normale ale pomului. Taierile de vara, acestea de care vorbesc eu, incep cu adevarat la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august, adica atunci cand ramificatiile scurte au format muguri terminali. Daca nu i-ai taiat la plantare, acum te sfatuiesc sa nu o faci, ci sa lasi pana in toamna sau chiar anul urmator. Daca mai ai nevoie si de alte informatii, te asteptam cu mare drag in mijlocul nostru!

Anonim spunea...

Buna ziua,Directore!Sigura ca am nevoie de informatii,abia de-am pasit shontac-shontac pe aleele verzi ale cunoasterii.E drept ca am mai prestat "ceva" munci in gradina de zarzavat dar pentru ca viata mi-a purtat pasii unde nu chiar doream...m-am gandit ca n-ar fi rau sa protejez macar ce altii au "zidit".Uite asa ma simt nevoita sa ma informez cu tot ce are legatura cu Doamna Planta, sa fac fata provocarii pe care curticica din fata casei,gradinuta de legume si zarzavat cat si livada cu meri batrani,peri si pruni mi-au deschis-o ;) Multumesc,voi reveni cu sufletul si mintea deschise spre frumos,curat si inmiresmat.Mira

Unknown spunea...

Mira, nu sunt Director! Sunt doar o pasionata de natura, plante, flori, cu un blog 100% despre asta, careia i-a venit intr-o zi ideea de a aduna mai multi oameni cu aceeasi pasiune ca si mine. Asa ca am creat un director de blog-uri despre gradinarit. Comunitatea nu este a mea, este a tuturor membrilor, eu doar o gestionez. :)

Te asteptam oricand aici sau pe blog-urile membrilor Blog Director, ca sunt convinsa ca fiecare in parte are cate ceva interesant de spus si de impartasit despre plante. Altfel nu erau aici! :)

Aici, pe Blog Director, pot scrie articole la cerere, daca ai un subiect arzator in minte. Imi dai un mail sau lasi un comentariu la oricare post si il voi scrie cat de repede pot.

Anonim spunea...

sunt incepator in acest domeniu,am plantat anul trecut in toamna vre-o 14 pomi fructiferi in curte,sau prins toti,acum ca a venit vara si este cam seceta,le dau apa la 2 zile,cam 2 galeti de fiecare,este ceva gresit?

Unknown spunea...

@ Anonim - Bine ai venit pe BDG!

Chiar daca esti incepator intr-ale gradinaritului, noi suntem aici, cu sfaturi, informatii, raspunsuri la intrebari. I-am spus si Mirei mai sus, poti vizita si blog-urile membrilor nostri, cu siguranta vei gasi multe raspunsuri la intrebari formulate sau in curs de formulare. :) Sectiunea "membri" din bara de meniu.

Vara este indicat ca pomii fructiferi sa fie udati in fiecare zi, cu 1-2 galeti de apa. Nu se intampla nimic daca ii uzi la 2 zile sau de 3-4 ori pe saptamana. Dar, avand in vedere ca sunt de-abia in primul an de viata, recomandarea mea este sa ii uzi in fiecare zi.

Daca nu i-ai tuns la plantare, anul acesta ai putea incepe sa ii ajustezi. In articol ai mai multe informatii legate de acest subiect. Daca ai nelamuriri sau alte intrebari, astept un alt comentariu.

Succes!

Pomi Fructiferi-Pepiniera Csaba spunea...

Pepiniera noastra cu o experienta de 50 de ani in domeniu, produce si comercializeaza toata gama de pomi fructiferi din ferma proprie la pret de producator direct.
Efectuam transport la domiciliul clientului indiferent de cantitate. Pret: 7 lei/bucwww.pepinieracsaba.ro

Anonim spunea...

Sa dati toate exemplele de pomi fructiferi din romania!

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net