joi, 21 mai 2009

Unelte si scule necesare in gradina

Ooooof, dragii mei cititori, stiu ca tot ati asteptat sa scriu ceva in ultima vreme. Imi cer scuze ca v-am neglijat, dar proiectul Bride Parade m-a acaparat cu totul, psihic si fizic. Dar gataaaaaaa! I'm back!!

Sa va povestesc despre uneltele mele intai. Ca sa stiti ca am si de-astea si nu sunt doar un gradinar cu numele. :)

Pai, in primul rand, am o serie de 3 scule mici, necesare mie pentru plantele din ghivece: o mica lopatica, o mica grebla si 2 plantatoare - unul de seminte si unul de bulbi. (Gardena)

In al doilea rand, sa trecem in extrema cealalta, am niste masini mari: o masina de tuns iarba si sapat, plus o alta masina de tuns iarba.

De lopeti, sape, cazmale, sapaligi, greble, roaba, tarnacop nu mai vorbesc. Oricine le are si daca nu le are, nu stiu cum se poate descurca fara ele.

Mai folosesc o secera (Gardena) cu care tai iarba din jurul copacilor si florilor din gradina, alteori folosesc un trimmer Gardena.

Am un recipient sub presiune pentru imprastiat ierbicid sau insecticid. Cand faceti acest lucru, va sfatuiesc sa folositi manusi. Daca intrebati un gradinar adevarat, el va va spune ca manusile nu trebuie sa lipseasca niciodata. Eu recunosc ca nu prea le agreez, dar ca le folosesc. Cand imi aduc aminte. :)

Evident, as trece la capitolul "scule" o pompa de irigat, impreuna cu aspersoarele atasate (Gardena). Acestea sunt achizitii noi, de anul acesta. Aspersoarele stau in mod normal la nivelul solului si cand dam drumul la apa ele se ridica si uda foarte-foarte bine.

Furtunul il folosesc pentru rosii, telina, patrunjel, trandafiri, zmeura, liliac si mana Maicii Domnului - nou plantate in spatele casei. De asemenea, pentru florile de pe terasa si din fata casei, in ghivece.

O sa para ca sunt snoaba, dar am foarte multe unelte Gardena, dupa cum ati vazut ca am mentionat mai sus, pentru ca sunt extraordinar de bine facute si rezista mult in timp. Anul trecut am castigat si un set de foarfeci Gardena, una pentru crengute de trandafir sau pomi fructiferi si una normala. Sunt incantata de ele!

Pentru ca ma stiti atipica, si daca nu ma stiti, aflati acum, eu as dori sa vorbesc si despre un sistem de iluminare pentru gradina. Nu cred ca este suficient un bec sau un proiector cu senzor de miscare, pentru ca ai nevoie de o lumina constanta in gradina. Noi, incepand din mai, petrecem foarte mult afara, iar dupa ce Mariuca adoarme, adica dupa 8.30 seara, muncim mult in gradina. De aceea, pentru noi este extrem de important sa avem lumina buna, care sa ne ajute. Ca atare, anul trecut, in toamna, am investit intr-o retea de 6 stalpi de lumina cam la 1,5 metri inaltime, conectati la un senzor care masoara lumina ambientala si ii porneste/opreste. Ei sunt plasati de-a lungul aleii principale din gradina, care uneste terenul nostru de terenul parintilor mei. Iar unul este "rupt" de ceilalti, este aproape de gratar, foisor si padocul Dochitei. Avem si proiectoare cu detectie de miscare, dar se opreau exact cand erai in mijlocul gradinii si tundeai iarba sau udai florile.

Avem si un cutit pentru curatat dale, dar tot de anul trecut am scapat de aceasta problema, pentru ca am scos tot pavajul de pe alei, am pus folie de plastic si de-abia apoi am montat din nou dalele. Cu ocazia aceea, am tras si firele pentru stalpii de lumina. Acum o saptamana am inceput sa scoatem si restul de dale din curte, cele din fata casei si de pe laterala unde ne parcam masina. Vom face acelasi lucru, pentru ca deja ne invadasera buruienile!

Daca aveti copaci mari si multi in curte, cu siguranta veti avea nevoie de o grebla pentru strans frunze. La noi nu este cazul. Inca. Copacii sunt tineri, chiar daca unii dintre ei au crescut ca nebunii.

Am avut o idee care ni s-a parut buna la inceput, sa cumparam un separator de gazon, un fel de gardulet verde, din plastic. Am luat chiar si o scula cu care il intinzi, o perie cu dinti, plus stalpi de metal care sa il sustina. Numai scula de intins ne-a costat 300 mii, ceea ce mi s-a parut exorbitant. Am zis ca a fost o idee buna numai la inceput. Concluzia? Toate zac langa magazie acum. Nu le-am folosit decat foarte putin timp.

Ca vorbeam de magazie... daca aveti asa ceva, sau o camera in care depozitati sculele, ideal ar fi sa aveti si un cuier, doua, trei, pentru unelte. Sunt foarte practice, nu ocupa mult spatiu si gasiti usor orice aveti nevoie. Noi nu avem, haha! La noi stau in galeti sau in recipiente de plastic.

A, si daca vreti unelte de fite, puteti sa va cumparati un culegator de fructe, care taie coditele si "prinde" fructele intr-un recipient. Ce-i drept, anul acesta, am cules vreo 50 cirese rosu inchis si foarte dulci, dar nu cred ca obosesc daca culeg doi ciresi!

Eu cred ca am trecut in revista multe dintre uneltele necesare intr-o gradina, unele se pot folosi si pentru gradina de pe balcon sau pentru plantele din apartament. Daca voi aveti si alte scule (sau eu am ratat ceva), astept comentariile voastre!

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net