luni, 29 iunie 2009

Plante carnivore

Dupa cum v-am obisnuit, si de data aceasta voi avea un subiect interesant si putin discutat pe blog-uri.

Stiti ceva despe plantele carnivore? V-ati cumpara una sau mai multe? Aveti idee daca se gasesc si in Romania? Ei bine, cititi mai jos...

In Romania se gasesc in habitatul lor natural doar cateva specii de plante carnivore. Dintre acestea, cea mai cunoscuta este Drosera Rotundifolia (foto 1) denumita popular si Roua cerului. Este cea mai raspandita specie de Drosera. Se gaseste in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Japonia.

Planta se hraneste cu insecte ce sunt atrase de culoarea rosie si de sclipirea picaturilor de pe suprafata frunzelor (de aici si denumirea populara de Roua cerului). Drosera foloseste enzime pentru a dizolva insectele care se lipesc de tentacule.


In Romania planta poate fi vazuta in Tinovul Mohos, o turbarie aflata pe locul unui crater vulcanic, langa lacul Sf. Ana. Este o rezervatie floristica cu numeroase raritati botanice din era glaciara. Daca ajungeti in zona, va sfatuiesc sa nu o ratati! Zeci de botanisti calatoresc mii si zeci de mii de kilometri pentru a o vedea cand infloreste, voi sunteti mai aproape!


Mai exista cateva plante carnivore in Romania, de exemplu Pinguicula alpina (foto 5), Pinguicula vulgaris sau Utricularia vulgaris (foto 2).


Nepenthes (foto 3) este o planta carnivora care este destul de mare incat poate inghiti si un sobolan! Radacinile plantei se fixeaza pe copaci si duc o viata epifila, adica cresc pe frunze. Ca tot vorbeam de apa de ploaie, pot sa va spun ca aceasta planta retine apa de ploaie, iar insectele sau animalele intai se ineaca si apoi sunt digerate.



Dionaea sau "plesnitoarea lui Venus" (foto 4) este o planta carnivora cu capcana care creste in mlastinile din padurile Americii de Nord si Sud. Atunci cand o insecta se aseaza pe limbul frunzei si atinge perii senzitivi, cele doua jumatati ale limbului se apropie brusc si insecta este prinsa in capcana.


Plantele carnivore nu mananca oameni, nici macar oameni liliputani. Nicio planta nu este asa de mare ca sa poata inghiti si prinde un om in ea. Cel mai mare animal pe care il pot manca este un sobolan sau o pasare.

Ca atare, nu fiti ingrijorati, daca vreti sa va cumparati o planta carnivora, veti fi in siguranta! Ba mai mult, s-ar putea sa scapati de mustele din casa!


4 comments:

dana spunea...

Buna Silvia!...am avut si eu acum cativa ani buni,Nolina..care i se spunea planta carnivora..pe vremea aia nu prea intelegeam eu de ce ii spune asa..:))..dar citind acum de curand niste articole cu adevaratele plante carnivore...mi-am dat seama..ca ele sunt carnivore la propriu...am si eu pe blog,un post...despre "planta care prinde muste"..numindu-se DIONAEA sau VENUS FLYTRAP ..mi s-a parut interesanta,si chiar ma gandeam si eu daca as achizitiona asa o planta...:))..,mi s-a parut interesant,"mecanismul de inchidere"..poate diferentia picaturile de ploaie...de insecte..e si inteligenta...carnivora...:)))
Articolul complet il gasesti aici...daca vrei sa citesti... http://danasb.blogspot.com/2009/05/planta-care-prinde-muste.html
O saptamana buna in continuare!!!

Unknown spunea...

Multumim, Dana, iti vom face o vizita pe blog, sa citim mai multe despre Plesnitoarea lui Venus! Si mie mi s-a parut subiectul deosebit de interesant, de aceea l-am si abordat. :)

Corina spunea...

Interesant, insa chestia cu mustele, ati vrea voi, ar fi prea usor. La cat de rar mananca o carnivora, mai bine cu alte metode de scapta de muste.

Unknown spunea...

@ Corina - vezi ca ti-am lasat mesaj si pe blog-ul tau! Astept mail-ul cu inscrierea!

PS: partea cu mustele era o gluma. :)

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net