miercuri, 30 septembrie 2009

Plante anuale si bienale




Diferenta dintre plantele anuale si cele perene este urmatoarea: primele sunt temporare in gradina, adica le obtinem din seminte sau le crestem din rasaduri si isi incheie ciclul de viata odata cu incheierea anului calendaristic. De obicei, le plantam primavara, dupa ultimul inghet, martie sau aprilie, si le pierdem toamna tarziu.

Teoretic, o planta anuala rezistenta, cum este craita, poate suporta gerul si semintele sunt viabile atunci cand da caldura. Ne surprinde o floare sau o planta aparuta dupa ger, de parca atat astepta. Nu mai stim daca am plantat seminte acolo sau am avut flori anul trecut, dar suntem mandri.

Rasadurile se planteaza in general in mai, cand planta este inca tanara si frageda, dar totusi suporta transplantarea in gradina.

Plantele perene cresc si infloresc an de an, fara sa mai fie nevoie de rasaduri sau seminte. Dar putina lume cunoaste ca pana si plantele denumite perene, nu mai rasar dupa cativa ani de la plantare. Plantele din bulbi pot fi considerate plante perene, dar si aici intervin cateva reguli, in functie de fiecare planta. Anumiti bulbi sunt rezistenti si raman permanent in pamant, de exemplu ghiocelul sau narcisa, altii trebuie scosi toamna tarziu si trebuie pastrati la intuneric, intr-o camera racoroasa. Aici putem include cana, dalia, gladiola, begonia sau laleaua.











 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net