luni, 25 martie 2013

Stiati ca...




Stiati ca... se pot obtine rasaduri de rosii rapid? Batranii lasa rosiile "necopilite" mai mult decat se obisnuieste, pentru a folosi "copilii" la obtinerea rapida a unor noi rasaduri, la a doua recolta.


"Copili" - ramificatiile plantei, lastarii ce tind sa apara la subsuoara fiecarei frunze si pe care, in mod normal, cultivatorii ii suprima ca sa canalizeze energia mai mult catre roade.





Stiati ca... si trandafirii din buchete se pot inmulti? Se face o mica crestatura in coada plantei si se baga inauntru un bob de grau, inmuiat un pic inainte, deci gata de incoltire. Se pune apoi in pamant, cu o sticla de plastic deasupra si se lasa un an, nederanjat, dar udat periodic.



Stiati ca... puteti sa nu aveti legume amare in gradina? Inainte de a pune semintele de legume in pamant, lasati-le cateva zile in lapte.


Gingasia stie ca... amidonul de cartofi contra daunatorilor nu este toxic. Ingrediente: 
30 g amidon de cartofi, 1250 ml apa calda, o lingurita de sampon natural. Preparare si folosire: amestecati amidonul de cartofi cu apa pana ce se dizolva complet. Puneti-l intr-un pulverizator, apoi adaugati samponul. Scuturati bine si stropiti plantele.

Gingasia stie ca... printre daunatorii cei mai frecventi ai gradinii se afla puricii, care se inmultesc rapid si acopera crengutele tinere ale trandafirilor, legumele si plantele perene. Urmatorul spray va va ajuta sa-i eliminati. Ingrediente: 
1 lingurita de sampon natural, 2 linguri de untdelemn mai subtire, 2,5 litri de apa. Preparare si folosire: amestecati bine samponul, untdelemnul si apa. Varsati amestecul intr-un pulverizator, scuturati bine si vaporizati-va din abundenta plantele, pe fiecare in parte, o data pe saptamana.


Gingasia stie ca... pentru a descuraja limacsii si melcii sa se catere de plante puteti pune o bariera de coji de oua pisate mare, in jurul fiecarei radacini. O alta solutie: gasteropodele ies noaptea sa se hraneasca, in cautare de frunze proaspete. Adunati-i cu mana sau presarati-i cu sare, pentru a-i deshidrata. In timpul zilei, ei se ascund in locuri umbroase si umede. Puneti ghivece rasturnate cu gura in jos, cu o parte usor ridicata, pentru ca melcii sa se poata strecura inauntru. Dimineata adunati-i si duceti-i intr-o zona cu iarba de pe marginea strazii.

Gingasia stie ca... usturoiul respinge daunatorii gradinii, mai ales insectele care se hranesc cu frunze. Reteta: o capatana de usturoi curatata de coji si tocata, se amesteca cu 1,250 litri apa calda. Se lasa la macerat 4 ore, apoi lichidul se filtreaza, se toarna intr-un pulverizator si se stropesc plantele afectate, din doua in doua zile, vreme de doua saptamani.


0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net