luni, 28 octombrie 2013

Toamna in gradina


De ce plantam toamna?
Am vazut pe multe site-uri si blog-uri de profil o abundenta de articole in lunile ianuarie-mai legate de plantarile de primavara. Sa nu uitam, totusi, ca si toamna se planteaza, special pentru a avea culturi sau flori chiar la inceputul primaverii.

Concurs
Ati citit, nu-i asa?, post-ul nostru cu si despre lalele, in care am dat startul unui nou concurs, alaturi de SemintePlante. Prietenii nostri au readus in prim-plan ideea mai veche de a scrie despre ce putem face toamna in gradina.

Ce plantam toamna?
Pai sa incepem cu ce au ei pe site la capitolul bulbi de toamna: anemone (superb cuvant!), muscari (stiti, floarea aceea mov sau albastra, pe care toata lumea o iubeste, dar nimeni nu stie cum se cheama - foto 1), irisi, narcise, crocusi, lalele (evident), zambile si ghiocei. Preturile florilor care mai sunt in stoc variaza intre 4,55 lei, 5 bulbi de lalele Ollioules si 9,5 lei, 5 bulbi de lalele zimtate Lion King.


Nu ar fi rau sa aruncati un ochi si la Uncle Tom (foto 2), Printesa Portocalie (Orange Princess, foto 3) sau Candy Club (foto 4). Noua ne-au placut in mod deosebit!




Ne place
Trebuie sa recunoastem ca ne place foarte tare ca putem gasi la ei, chiar daca numai pe comanda, seminte organice de cea mai buna calitate.

Ce ne mai place
In cadrul fiecarui produs exista informatii detaliate legate de prezentare, inaltime, perioada de inflorire sau locuri propice de plantat. Luand ca exemplu Candy Club, vedem acolo ca:

"Lalelele Candy Club sunt de tip Multiflowering si prezinta flori cu un colorit deosebit, amestec de roz cu alb. Talia lalelelor Candy Club este de 50 de cm, inflorirea avand loc la inceputul lunii mai. Bulbii de lalele Candy Club se recomanda a se planta la adancimi de 10-12 cm, in zone insorite sau partial umbrite. Dimensiunea bulbilor: 11/12 cm (circumferinta). Mod de ambalare: 5 bulbi/pachet. Tara de provenienta: Olanda."

Cum plantam lalelele
Din punct de vedere al modului de viata, laleaua face parte din familia geofitelor (plante care in conditii nefavorabile supravietuiesc in pamant prin organe subterane) si practic sunt perene.

Bulbii de lalele sunt bulbi de toamna, acestia pretandu-se a fi plantati in intervalul septembrie – noiembrie (cu conditia ca pamantul sa nu fie inghetat), inflorirea facandu-se, in functie de soiul ales in primavara. In Romania este recomandata plantarea lalelelor in luna octombrie.

Laleaua se planteaza la o adancime de 10-12 cm in sol. La baza gropii de plantare, unde se aseaza bulbul, se recomanda presararea unui strat de 2-3 cm de pamant maruntit in care se fixeaza bulbii cu discul in jos. Se astupa apoi groapa. Distantele intre bulbii de lalele in gradinile familiale se recomanda a fi undeva la 10-20 cm.


Atentie la rozatorii din pamant, acestia consumand cu placere bulbii de lalele. Este bine a se folosi cosuri speciale din lemn sau metal, pentru protejarea impotriva acestor rozatoare.

Ingrijirea lalelelor este relativ simpla. Ca principal lucru de tinut cont este faptul ca florile raman pe planta pe toata durata vietii lor. Este necesara ruperea acestora atunci cand incep sa se decoloreze sau cand raman larg deschise. Prin aceasta tehnica se anuleaza efectul inestetic si totodata se inlatura fructul in formare. Hrana asimilata de foliaj va fi astfel directionata catre bulbi, care vor avea astfel posibilitatea sa dea aceleasi flori frumoase in anii care urmeaza. Asadar, cand s-au trecut florile, se rup cupele si se arunca la gunoi.

Cand frunzele lalelelor se ingalbenesc este perioada in care bulbii trebuie scosi din pamant. Acestia se depoziteaza peste vara in spatii bine aerisite pentru a-i feri de tot felul de boli si mucegaiuri. Se recomanda replantarea acestora toamna, in alte locuri decat cele in care au fost initial si in alte tipuri de decoratiuni florale. In locurile ramase libere, dupa scoaterea bulbilor de lalele din luna iunie, se pot planta rasaduri de flori anuale, ce pot asigura un aspect frumos al gradinii pe perioada de vara-toamna.

Foarte importanta este verificarea tesutului bulbilor; acesta trebuie sa fie dur la palpare, nu trebuie sa aiba pete moi sau mucegaite iar suprafata sa fie neteda. Marimea conteaza! Asa ca la alegerea bulbilor de plantat este de preferat ca acestia sa fie cat mai mari, ceea ce va duce la o inflorire bogata, cu flori mari. Bulbii trebuie verificati sa nu fie incoltiti.

Gradina de legume
Ideal este sa ne ingrijim de pe acum de legumele pentru anul viitor, asa ca va sugeram sa nu omiteti sa cumparati si seminte de legume atunci cand va pregatiti sa plasati o comanda. Astfel, va puteti realiza chiar voi rasaduri, in casa, fara sa mai fie nevoie sa le cumparati cand apar pe piata.


Nu uitati de ustensile!
Periodic, este necesara o verificare a ustensilelor de gradinarit, pentru a vedea daca va lipseste ceva sau daca s-a stricat. Daca tot am vorbit despre plantarea bulbilor de toamna, va recomandam cu caldura un plantator, care este extrem de util atunci cand aveti de plantat 20-30-50 de bulbi, atat flori, cat si legume. Pretul acestuia este 26 lei si are garantie 2 ani.

In magazia de unelte, pentru a va usura aranjarea si depozitarea pe timp de iarna, aveti nevoie de un suport din aluminiu pentru unelte. Costa 66 lei si se pot agata 4 unelte pe el.

Si pentru ca, totusi, ne pregatim si de iarna, mai avem inca doua articole indispensabile in gradini: o husa de protectie pentru plante (inclusiv la inghet) - 76 lei - si o captuseala anti-inghet - 39 lei. Ambele produse sunt 100% biodegradabile si au un pret extrem de convenabil.


Va dorim sa aveti parte de o toamna frumoasa!

joi, 24 octombrie 2013

Concurs SemintePlante si BDG


Ce lalea alegi? Noua ne este greu sa ne decidem la o anume culoare sau o anumita forma. Wikipedia ne spune ca sunt 75 de specii de lalele in toata lumea, iar daca adaugam si soiurile hibrid, cu siguranta avem in jur de 150 de varietati. Albe, mov, negre, rosii, galbene, de foc, portocalii, roz... cate si mai cate!


Stim ca cele mai apreciate lalele provin din Olanda si ca gradinile de acolo aduna milioane de vizitatori. Faimoasele gradini Keukenhof de langa Amsterdam isi deschid portile pentru doar 2 luni pe an, o vizita acolo fiind absolut obligatorie pentru orice iubitor de flori, frumos si culoare. Acolo veti gasi unele dintre cele mai spectaculoase covoare de lalele, dar si multe alte minunatii. Parcul insumeaza peste 7 milioane de bulbi de flori in exterior si nenumarate altele in pavilioane.




Si pentru ca, dupa cum spuneam, cele mai reusite lalele provin din Olanda, astazi dam startul unui nou concurs, marca BDG.

SemintePlante, magazin online de seminte profesionale de legume, articole si accesorii de gradinarit, atat profesionale cat si hobby are pentru voi

200 de bulbi de lalele originari din Olanda.

Concret, concursul consta in trei pasi simpli:

1. like paginii SemintePlante de pe Facebook

2. like paginii Blog Director de Gradinarit pe Facebook si

3. comentariu pe pagina BDG de Facebook "am dat like", pentru a va putea contoriza participarea si a putea avea datele voastre de contact.

Dupa ce v-ati asigurat ca ne urmariti paginile si ca ati lasat comentariul pe pagina noastra, sunteti inscrisi automat in concurs.

SemintePlante ofera 20 de premii, prin tragere la sorti, fiecare premiu constand in 10 bulbi de lalele (selectie aleatorie).

Termenul limita pentru inscrieri este 15 noiembrie, la timp pentru a primi premiul si a il planta. :) Astfel, la primavara veti avea cel mai frumos covor de lalele in propria gradina!

Castigatorii vor fi anuntati de catre noi pe Facebook si vor fi contactati in maxim 10 zile de la inchiderea inscrierilor. Premiile vor fi expediate de catre prietenii nostri, prin curier rapid sau Posta Romana (in functie de localitatea de domiciliu).


 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net