luni, 28 octombrie 2013

Toamna in gradina


De ce plantam toamna?
Am vazut pe multe site-uri si blog-uri de profil o abundenta de articole in lunile ianuarie-mai legate de plantarile de primavara. Sa nu uitam, totusi, ca si toamna se planteaza, special pentru a avea culturi sau flori chiar la inceputul primaverii.

Concurs
Ati citit, nu-i asa?, post-ul nostru cu si despre lalele, in care am dat startul unui nou concurs, alaturi de SemintePlante. Prietenii nostri au readus in prim-plan ideea mai veche de a scrie despre ce putem face toamna in gradina.

Ce plantam toamna?
Pai sa incepem cu ce au ei pe site la capitolul bulbi de toamna: anemone (superb cuvant!), muscari (stiti, floarea aceea mov sau albastra, pe care toata lumea o iubeste, dar nimeni nu stie cum se cheama - foto 1), irisi, narcise, crocusi, lalele (evident), zambile si ghiocei. Preturile florilor care mai sunt in stoc variaza intre 4,55 lei, 5 bulbi de lalele Ollioules si 9,5 lei, 5 bulbi de lalele zimtate Lion King.


Nu ar fi rau sa aruncati un ochi si la Uncle Tom (foto 2), Printesa Portocalie (Orange Princess, foto 3) sau Candy Club (foto 4). Noua ne-au placut in mod deosebit!




Ne place
Trebuie sa recunoastem ca ne place foarte tare ca putem gasi la ei, chiar daca numai pe comanda, seminte organice de cea mai buna calitate.

Ce ne mai place
In cadrul fiecarui produs exista informatii detaliate legate de prezentare, inaltime, perioada de inflorire sau locuri propice de plantat. Luand ca exemplu Candy Club, vedem acolo ca:

"Lalelele Candy Club sunt de tip Multiflowering si prezinta flori cu un colorit deosebit, amestec de roz cu alb. Talia lalelelor Candy Club este de 50 de cm, inflorirea avand loc la inceputul lunii mai. Bulbii de lalele Candy Club se recomanda a se planta la adancimi de 10-12 cm, in zone insorite sau partial umbrite. Dimensiunea bulbilor: 11/12 cm (circumferinta). Mod de ambalare: 5 bulbi/pachet. Tara de provenienta: Olanda."

Cum plantam lalelele
Din punct de vedere al modului de viata, laleaua face parte din familia geofitelor (plante care in conditii nefavorabile supravietuiesc in pamant prin organe subterane) si practic sunt perene.

Bulbii de lalele sunt bulbi de toamna, acestia pretandu-se a fi plantati in intervalul septembrie – noiembrie (cu conditia ca pamantul sa nu fie inghetat), inflorirea facandu-se, in functie de soiul ales in primavara. In Romania este recomandata plantarea lalelelor in luna octombrie.

Laleaua se planteaza la o adancime de 10-12 cm in sol. La baza gropii de plantare, unde se aseaza bulbul, se recomanda presararea unui strat de 2-3 cm de pamant maruntit in care se fixeaza bulbii cu discul in jos. Se astupa apoi groapa. Distantele intre bulbii de lalele in gradinile familiale se recomanda a fi undeva la 10-20 cm.


Atentie la rozatorii din pamant, acestia consumand cu placere bulbii de lalele. Este bine a se folosi cosuri speciale din lemn sau metal, pentru protejarea impotriva acestor rozatoare.

Ingrijirea lalelelor este relativ simpla. Ca principal lucru de tinut cont este faptul ca florile raman pe planta pe toata durata vietii lor. Este necesara ruperea acestora atunci cand incep sa se decoloreze sau cand raman larg deschise. Prin aceasta tehnica se anuleaza efectul inestetic si totodata se inlatura fructul in formare. Hrana asimilata de foliaj va fi astfel directionata catre bulbi, care vor avea astfel posibilitatea sa dea aceleasi flori frumoase in anii care urmeaza. Asadar, cand s-au trecut florile, se rup cupele si se arunca la gunoi.

Cand frunzele lalelelor se ingalbenesc este perioada in care bulbii trebuie scosi din pamant. Acestia se depoziteaza peste vara in spatii bine aerisite pentru a-i feri de tot felul de boli si mucegaiuri. Se recomanda replantarea acestora toamna, in alte locuri decat cele in care au fost initial si in alte tipuri de decoratiuni florale. In locurile ramase libere, dupa scoaterea bulbilor de lalele din luna iunie, se pot planta rasaduri de flori anuale, ce pot asigura un aspect frumos al gradinii pe perioada de vara-toamna.

Foarte importanta este verificarea tesutului bulbilor; acesta trebuie sa fie dur la palpare, nu trebuie sa aiba pete moi sau mucegaite iar suprafata sa fie neteda. Marimea conteaza! Asa ca la alegerea bulbilor de plantat este de preferat ca acestia sa fie cat mai mari, ceea ce va duce la o inflorire bogata, cu flori mari. Bulbii trebuie verificati sa nu fie incoltiti.

Gradina de legume
Ideal este sa ne ingrijim de pe acum de legumele pentru anul viitor, asa ca va sugeram sa nu omiteti sa cumparati si seminte de legume atunci cand va pregatiti sa plasati o comanda. Astfel, va puteti realiza chiar voi rasaduri, in casa, fara sa mai fie nevoie sa le cumparati cand apar pe piata.


Nu uitati de ustensile!
Periodic, este necesara o verificare a ustensilelor de gradinarit, pentru a vedea daca va lipseste ceva sau daca s-a stricat. Daca tot am vorbit despre plantarea bulbilor de toamna, va recomandam cu caldura un plantator, care este extrem de util atunci cand aveti de plantat 20-30-50 de bulbi, atat flori, cat si legume. Pretul acestuia este 26 lei si are garantie 2 ani.

In magazia de unelte, pentru a va usura aranjarea si depozitarea pe timp de iarna, aveti nevoie de un suport din aluminiu pentru unelte. Costa 66 lei si se pot agata 4 unelte pe el.

Si pentru ca, totusi, ne pregatim si de iarna, mai avem inca doua articole indispensabile in gradini: o husa de protectie pentru plante (inclusiv la inghet) - 76 lei - si o captuseala anti-inghet - 39 lei. Ambele produse sunt 100% biodegradabile si au un pret extrem de convenabil.


Va dorim sa aveti parte de o toamna frumoasa!

joi, 24 octombrie 2013

Concurs SemintePlante si BDG


Ce lalea alegi? Noua ne este greu sa ne decidem la o anume culoare sau o anumita forma. Wikipedia ne spune ca sunt 75 de specii de lalele in toata lumea, iar daca adaugam si soiurile hibrid, cu siguranta avem in jur de 150 de varietati. Albe, mov, negre, rosii, galbene, de foc, portocalii, roz... cate si mai cate!


Stim ca cele mai apreciate lalele provin din Olanda si ca gradinile de acolo aduna milioane de vizitatori. Faimoasele gradini Keukenhof de langa Amsterdam isi deschid portile pentru doar 2 luni pe an, o vizita acolo fiind absolut obligatorie pentru orice iubitor de flori, frumos si culoare. Acolo veti gasi unele dintre cele mai spectaculoase covoare de lalele, dar si multe alte minunatii. Parcul insumeaza peste 7 milioane de bulbi de flori in exterior si nenumarate altele in pavilioane.




Si pentru ca, dupa cum spuneam, cele mai reusite lalele provin din Olanda, astazi dam startul unui nou concurs, marca BDG.

SemintePlante, magazin online de seminte profesionale de legume, articole si accesorii de gradinarit, atat profesionale cat si hobby are pentru voi

200 de bulbi de lalele originari din Olanda.

Concret, concursul consta in trei pasi simpli:

1. like paginii SemintePlante de pe Facebook

2. like paginii Blog Director de Gradinarit pe Facebook si

3. comentariu pe pagina BDG de Facebook "am dat like", pentru a va putea contoriza participarea si a putea avea datele voastre de contact.

Dupa ce v-ati asigurat ca ne urmariti paginile si ca ati lasat comentariul pe pagina noastra, sunteti inscrisi automat in concurs.

SemintePlante ofera 20 de premii, prin tragere la sorti, fiecare premiu constand in 10 bulbi de lalele (selectie aleatorie).

Termenul limita pentru inscrieri este 15 noiembrie, la timp pentru a primi premiul si a il planta. :) Astfel, la primavara veti avea cel mai frumos covor de lalele in propria gradina!

Castigatorii vor fi anuntati de catre noi pe Facebook si vor fi contactati in maxim 10 zile de la inchiderea inscrierilor. Premiile vor fi expediate de catre prietenii nostri, prin curier rapid sau Posta Romana (in functie de localitatea de domiciliu).


miercuri, 24 iulie 2013

Plante din gradina cu proprietati terapeutice

Multe din plantele si florile pe care astazi le procuram din sere sau magazine de profil erau cunoscute inca din antichitate pentru proprietati tamaduitoare ale unor afectiuni sau boli.

In acest prim articol ne-am propus sa enumaram cateva dintre plantele des intalnite azi in spatiile verzi, atent cautate de gradinari, pentru ca alta data sa trecem pe langa ele si sa le admiram inca mai mult pentru ceea ce pot face, nu doar pentru aspect sau parfum floral.

In urmatorul articol vom discuta despre alte 6 plante tamaduitoare din gradina.


Iasomia
Este cunoscuta inca din China antica, in special datorita parfumului florilor sale, dar si proprietatilor terapeutice, cum ar fi accelerarea metabolismului sau imbunatatirea circulatiei sangelui. Iasomia este un afrodisiac puternic si totodata un elixir relaxant.


Craite
Chiar daca sunt foarte placute ochiului prin florile bogate, batute si in culori foarte vii de portocaliu si caramiziu, craitele sunt si bune in ameliorarea procesului (vitezei) de adaptare oculara la intuneric si lumina a ochiului normal si miop. Aceste flori cresc acuitatea vizuala si sunt un bun hipotensiv ocular.


Panselute
Panseluta, viola sau trei frati patati, oricare din denumiri desemneaza aceeasi floare frumos colorata in multe variante si care de primavara timpuriu pana in apropierea iernii ne bucura privirile in parcuri, ronduri, intersectii sau gradini. Medicina traditionala si homeopatia utilizeaza de multa vreme frunzele si florile pentru tratarea unor afecţiuni. Ele au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiastmatice, diuretice si expectorante.


Merisor
Toti cunoastem gardurile vii de merisor. Putini dintre noi stiu insa ca frunzele au proprietati antiseptice. Intern este si litotriptic, recomandat in litiaze renale (pietre la rinichi), este demonstrat ca bun antidiareic, dezinfectant renal, astringent, antiinflamator al vezicii urinare(in afectiuni renale se adauga putin bicarbonat de sodiu). De mentionat insa ca este contraindicata administrarea in timpul sarcinii.


Galbenele
Frumoase plante decorative pentru gradina, cu flori de culoare galben-intens sau portocalie, galbenelele au nu doar utilizare externa (acnee, arsuri, degeraturi, rani, micoze) ci si interna (gastrita, ulcer, dismenoree). Se foloseste sub forma de infuzie, tinctura, crema, bai sau perna de flori.


Lacramioare
Delicatele flori de lacramioara, mici si parfumate, impodobesc multe din parcurile si gradinile atent decorate. Insa putina lume stie ca planta, prin frunzele sale culese inainte de inflorire, este un calmant desavarsit. Se poate folosi in infuzie pentru afectiuni cardiace, migrene de natura nervoasa, nevralgii, dureri de cap, ameteli.


Albastrele
Frumoase prin albastrul aprins si floarea deosebita, albastrelele populeaza campiile si marginile de drum, oferind o variatiune placuta ochiului. In ultimii ani au inceput sa fie comercializate seminte de albastrele, asa incat acestea se zaresc si in ronduri, aranjamente florale in parcuri sau gradini private. Floare albastra este insa are proprietati astringente, slab-diuretice, tonic-amare, colorante si antiiinflamatorii, iar extern se foloseste in diferite afectiuni oculare.

luni, 17 iunie 2013

Rezervari flori levantica bio

Lavanda

Incepand de astazi si pana vineri inclusiv (21 Iunie), primim comenzi pentru flori de levantica, productie proaspata, certificata in sistem ecologic de EcoInspect Romania. Florile sunt crescute in zona de munte, in Transilvania si au culoarea mov.

Lavanda camp

Pretul pe kilogram vrac este de 20 lei si se livreaza exclusiv prin curier rapid (vezi costuri transport). Comanda se achita in avans, indiferent de suma totala a acesteia. Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 500 lei.

Rezervarile se primesc pe e-mail comenzi[at]soapmill.ro sau telefonic la numerele de telefon 0744.132.796, 0723.576.256.

Produsul nu va fi disponibil ulterior, se livreaza doar in saptamana 24 Iunie - 28 Iunie si numai cu rezervare confirmata.


luni, 10 iunie 2013

Rucola

Rucola este o planta revigoranta, cu un gust usor iute-amarui si o multime de beneficii pentru sanatate. O poti consuma in stare proaspata, in salate delicioase, dar o poti adauga si pe blatul de pizza, in omlete sau alaturi de preparate din vita.


Se poate planta si in tara noastra, cu succes, ceea ce noi va recomandam cu caldura. Fiindca rucola este una dintre cele mai benefice plante pentru sanatate. Contine putine calorii si este foarte satioasa. Rucola este recomandata in diete de slabit deoarece ajuta la diminuarea consumului de grasimi.



Poti alege retete simple in care aceasta salata interesanta sa fie vedeta (rucola, branza, masline, suc de lamaie, ulei de masline), o poti adauga in omlete, alaturi de ceapa verde si marar sau poti prepara retete complexe, cum ar fi cele de vita si rucola.



Rucola este o sursa foarte buna de vitamina C, A si K. Aceste vitamine sunt importante pentru circulatia sangelui, sistemul osos si cel cardiovascular. Rucola contine si calciu, magneziu, fier si potasiu, care ajuta la tensiunea arteriala, in sanatatea sistemului osos, precum si la functionarea globulelor rosii din sange. Magneziul si calciul mineralizeaza sistemul osos.

Vitamina C previne infectiile, reduce efectul radicalilor liberi si intareste sistemul imunitar. Totodata, vitamina C este eficienta in productia de colagen, care este esential pentru piele si oase. Vitamina K reduce riscul de fracturi, mareste masa osoasa si previne formarea cheagurilor de sange.

Rucola este recomandata in alimentatie pentru eliminarea toxinelor din organism si a radicalilor liberi. Aceasta verdeata mai contine si fitochimicale care imbunatatesc sanatatea pielii si a ochilor, stimuland, in acelasi timp, sistemul imunitar. Fitochimicalele reduc efectele cancerigene ale hormonilor estrogeni, avand un rol important in prevenirea cancerului de prostata, cervical si ovarian.

Rucola contine acid folic, recomandat in special in cazul femeilor insarcinate pentru prevenirea defectelor la nastere.

joi, 11 aprilie 2013

Frumusetea culorilor din gradina

Post-ul urmator este dedicat in exclusivitate fotografiilor. Ce ne-a placut, ce ne-a inspirat, ce ne dorim sa te inspire si pe tine...

Pasionalul rosu










Frumosul galben. Cea mai calda, mai expansiva si poate cea mai insufletita culoare. Optimism si fericire.











Albastrul este culoarea sensibilitatii, receptivitatii, detasarii, tolerantei si generozitatii.







Mov este culoarea regilor, culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor.












Gradini multicolore




 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net