Bio, eco, organic... trei termeni care inseamna acelasi lucru. Tot mai multi oameni se indreapta catre agricultura ecologica, cum este denumirea in Romania. Deteriorarea permanenta a mediului inconjurator cu ajutorul produselor chimice destinate agriculturii si nu numai, multiplele probleme de sanatate care au aparut in ultimii ani, toate acestea i-au determinat pe producatori sa se intoarca la vechile obiceiuri de a face agricultura si de a obtine astfel legume bio.
Foarte adesea, consumatorii asociaza chimizarea produselor agricole cu evolutia galopanta a unor boli (cum ar fi cancerul) sau cu poluarea peste limitele admise a apelor de suprafata si freatice. Si au dreptate!
Aceste efecte nedorite atrag atentia asupra pericolelor prezente, dar mai ales viitoare, atunci cand nu se vor mai putea gasi alternative nepoluante.
In ultimii 30-35 de ani, ca urmare a cresterii cererii de produse ecologice, a crescut si numarul producatorilor grupati in jurul unor organizatii interprofesionale, sindicale sau al unor mari retele de desfacere. In majoritatea tarilor producatoare exista organisme nationale care protejeaza si controleaza productia ecologica.
In Romania, exista mici ferme de productie, de unde va puteti cumpara legume si fructe bio si, mai nou, oua ecologice. In anul 2000, existau 17.400 de hectare cultivate ecologic. Comparativ, in anul 2010, existau deja peste 260.000 de hectare cultivate in regim de agricultura ecologica. Aceasta inseamna ca, in Romania, suprafata de teren cultivat in regim de agricultura ecologica a crescut, in ultimul deceniu, de aproximativ 15 ori.
In Romania, in sistem ecologic certificat, se cultiva:
- flora spontana si cerealele ocupa, fiecare, aproximativ 30% din suprafata;
- plantele oleaginoase si proteice reprezinta 17% din totalul suprafetei cultivate in regim de agricultura ecologica;
- pasunile si plantele furajere ocupa 14%;
- viile si livezile = 1,3%
- legumele = 0,3%.
Micii intreprinzatori care au trecut de la stadiul de ferma traditionala la cea de afacere cu produse bio cer de ani de zile sprijin pentru cultivarea legumelor si fructelor fara pesticide, datorita faptului ca piata produselor bio este estimata la doar 1% din cea totala. In alte tari, aceasta se ridica si la 5% sau peste. Abia de anul acesta, fermierii bio primesc sprijin pentru finantarea productiei. Pana acum Romania a fost singura tara din UE care nu primea sprijin pentru suprafata cultivata ecologic.
Fermele romanesti care produc legume ecologice pot fi numarate pe degete, dar produsele sunt 100% sanatoase. Fara chimicale, azotati, nitrati si multe alte chimicale, cu un gust si o savoare deosebite, legumele bio prind din ce in ce mai mult teren.
Voi mai dezvolta acest subiect cat de curand, cand sper sa avem si un interviu in exclusivitate cu un domn cunoscut pe piata ecologica din Romania, in dubla calitate. Va voi spune mai multe odata cu publicarea acelui interviu.
miercuri, 20 iulie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comments:
Intr-adevar, legumele si fructele de azi nu mai au gustul de altadata. Ai noroc daca mai gasesti legume autentice la micii comercianti care cultiva legumele in propria gradina.
ce parere aveti de ingrasamintele organice tip ITALPOLLINA?
Nu stiu amanunte despre aceste ingrasaminte, va rog sa imi trimiteti un mail pe adresa blog.director.gradinarit [at] gmail.com cu mai multe detalii si poate scriu un articol.
Multumesc!
Bunicul meu inca prefera ingrasamantul natural de la animale am mare noroc ca am inca o casa la tara
Puteti cumpara legume si fructe bio proaspete de la un magazin online: legumefructebio.eu
Va garantez ca veti gasiti aici o gama larga de produse proaspete fata de alte magazine de profil din tara, cu care am tot avut experiente neplacute. Deoarece sunt direct importatori au cele mai mici preturi si cel mai important lucru toate produsele sunt certificate bio.
Nu fac nici un fel de reclama dar trag aceste concluzii din proprie experienta.
Daca aveti nevoie de fructe si legume bio intrati pe site verificati preturile si incercati o comanda. O sa imi multumiti de informatie dupa asta.
salut, ma intereseaza o oferta pentru postarea unui link pe acest site, astept raspuns. multumesc frumos.
Salut!
Te rog sa imi scrii pe adresa blog.director.gradinarit [at] gmail.com.
Multumesc!
We stumbled over here different web page and thought I
should check things out. I like what I see so i am just following
you. Look forward to looking over your web page again.
my web page: diets that work
Trimiteți un comentariu