Astazi am vrut sa vorbim putin despre beneficiile plantelor si copacilor care se gasesc in zonele de munte si nu numai. Cel putin in ultimii ani, popularitatea acestor copaci a crescut si au devenit prieteni de nadejde si in gradinile care nu se afla in zonele de munte. Ce este foarte interesant de mentionat este ca din aceste plante, generic vorbind plante, se extrag uleiuri esentiale pretioase ce au actiuni si beneficii incredibile pentru sanatatea noastra, atat la interior, cat si la exterior.
Pinul este un extraordinar leac pe care oamenii de munte il stiu de secole. Decoctul, ceaiul sau uleiul esential de pin au proprietati multiple pentru sanatate.
Pentru piele
Cele mai importante sunt actiunile antibacteriene si antiseptice, precum si anagelzice. Dermatologii recomanda pinul ca adjuvant in tratamentul pentru psoriazis, iritatii, eczeme sau rani. De asemenea, este foarte util in tratarea leziunilor sau taieturilor.
Pentru respiratie
Pinul este iubit in preparatele care trateaza tusea si problemele respiratorii, in general.
Intern
Pinul purifica organismul, ajuta metabolismul si are o capacitate ridicata de a trata problemele intestinale. Ceaiul de pin este diuretic si ajuta la eliminarea apei din organism. De asemenea, este utilizat in caz de intoxicatie alimentară.
Emotional
Pinul elimina stresul mental si ofera sentimente energizante. Reduce anxietatea si tensiunea nervoasa, creste puterea de concentrare si memoria.
Pentru parfum
Datorita proprietatilor aromatice fascinante, esenta de pin este folosita in pregatirea parfumurilor, sapunurilor, gelurilor de dus, uleiurilor de masaj sau de baie. Ideal in produsele pentru improspatarea aerului: spray-uri pentru camera, uleiuri volatile pe baza de pin, odorizante de camera sau de masina naturale.
Ienuparul este o planta ornamentala deosebita si cu multe variatiuni de crestere, dar este totodata o planta excelenta pentru infuziile pentru uz intern.
Pentru uz intern
Boabele de ienupar au proprietati antiseptice extraordinare, de aceea sunt folosite in caz de infectii ale rinichilor, tuse sau probleme respiratorii. Ienuparul este un tratament traditional pentru probleme digestive, compozitia sa amara stimuland productia bilei si ameliorand durerile stomacale.
Pentru gust si aroma
Aroma sa distinctiva este folosita de secole pentru a da gust anumitor preparate culinare sau anumitor bauturi. Putine persoane stiu ca este aroma principala in gin.
Pentru piele si dureri
Uleiul esential de ienupar este folosit din timpuri stravechi pentru dureri articulare, guta, artrita reumatoida, dureri musculare sau afectiuni ale tendoanelor. De asemenea, este un ingredient puternic antiseptic si este folosit pentru cataplasme in cazul ranilor sau zgarieturilor.
Thuja sau tuia este o planta decorativa la mare moda si a fost adusa in urma cu 500 de ani din nordul Americii, unde indienii o numeau "arborele vietii", pentru ca din ea preparau medicamente salvatoare pentru cele mai grave boli.
Pieile rosii din triburile Dakota si Sioux foloseau tuia in tratarea bolilor tumorale benigne, in cancerul cu diferite localizari, in afectiunile senilitatii (altfel foarte dificil de tratat cu mijloacele moderne), precum si in multe alte boli si disfunctii organice, considerand ca planta are puteri divine. Cercetarile desfasurate de oamenii de stiinta in ultimii zece ani au confirmat medicina indiana.
Tarziu, pe la inceputul secolului XX, etnologii au avut curiozitatea sa exploreze traditiile amerindienilor legate de plantele medicinale, si astfel a inceput descoperirea unui medicament senzational - frunzele de tuia.
Uleiul esential de thuja este un excelent repelent pentru multe tipuri de insecte: tantari, purici, carii, muste, furnici, gandaci sau molii.
Este un diuretic ideal, de aceea poate fi folosit in produsele detoxifiante.
0 comments:
Trimiteți un comentariu