sâmbătă, 30 martie 2013

Plante si flori care traiesc la umbra sau in locuri putin insorite

Un titlu destul de lung pentru acest post, dar era necesar, pentru a afla din prima despre ce vom vorbi astazi.

Emanuela ne-a rugat, pe pagina noastra de Facebook, sa scriem despre despre plante sau flori care iubesc umbra sau locurile mai putin insorite. Suntem extrem de fericiti ca indemnul nostru de a ne oferi exemple de articole, de a impartasi cu noi fotografiile voastre sau de a schimba informatii legate de domeniul vast "gradinarit" a dat roade. Ii multumim Emanuelei pentru ca a spart gheata! :)

Si acum sa luam o lopatica virtuala si sa trecem la treaba!
Lacramioarele sau Margaritarele sunt flori incredibil de frumoase, albe, ca niste clopotei valuriti. Miros deosebit de delicat, patrunzator si infloresc in aprilie - mai. Frunzele verde crud protejeaza tulpinile cu flori, fiindca altfel acestea ar putea fi usor strivite datorita inaltimii mici (20-30 cm.).

Aceste flori prefera locurile umbrite sau semi-umbrite, dar solul trebuie sa fie umed in permanenta, in special pentru a prelungi durata de viata a florilor.

Lacramioarele se mai numesc si Lacrimile Mariei, deoarece legendele crestine spun ca aceste flori au crescut pe locul unde lacrimile Mariei au cazut pe pamant, atunci cand Isus a fost rastignit pe cruce.

Se folosesc ca flori in buchetele de mireasa, inclusiv Kate Middleton avand in buchetul sau mai multe lacramioare.

Daaaar, nu este o floare pe care o recomandam celor care au copii mici sau prieteni care vin in vizita cu copii, si nici celor care au animale in curte (caini, pisici). Toate partile acestei plante sunt toxice, inclusiv fructele.

Poti comanda de la noi rizomi de Lacramioare, la pretul de 10 lei bucata, la care se adauga taxele de transport (10 lei posta romana sau 20 lei curier rapid). Comenzile se primesc fie prin e-mail, fie telefonic, accesand rubrica "Contact".
Dicentra Spectabilis sau Inima Insangerata. Noi spunem ca este evident de unde are acest nume popular: florile ei seamana cu o inima, iar din mijlocul acestei inimi, parca se "scurge" sange.

Aceste flori iubesc umbra si racoarea, ele chiar infloresc primavara devreme, cand inca nu s-a incalzit afara, iar inflorescentele rezista aproximativ 4-6 saptamani. Este posibil sa infloreasca din nou toamna tarziu. Adora coniferele pe langa ele si iubesc aerul de munte.

Ca si Lacramioarele, Dicentra Spectabilis au nevoie de umiditate ridicata a solului. Le poti planta in gradina ta, chiar daca ai copii sau animale de companie, dar anumite persoane au alergii usoare ale pielii  la contactul cu aceste flori.
Trandafirul Craciunului sau Trandafirul Iernii nu are legatura cu familia Rosaceae, din care face parte trandafirul, dar florile seamana cu acesta. Mai precis, numele in latina este Helleborus si are mai multe varietati, toate viu colorate, vesele si care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o gradina umbrita.

Aceste plante infloresc primavara devreme, florile fiind intotdeauna deasupra frunzelor, dar la o inaltime de maxim 30-40 cm., iar in unele tari infloresc chiar si iarna. Sunt foarte iubite de catre gradinari, deoarece, pe langa coloristica superba, aceste plante rezista extrem de bine la inghet si zapada.

Helleborus prefera gradinile partial umbrite, cu un sol bogat si umiditate ridicata.


Speram ca v-au placut recomandarile noastre pentru gradini umbrite sau semi-insorite si asteptam si alte sugestii pentru articole! Saptamana viitoare vom spune "start!" unui nou concurs BDG, concurs ce va avea premii extrem de utile unui gradinar, la inceput de sezon.

Trebuie doar sa ne urmariti site-ul sau pagina de facebook pentru a afla din timp de surprizele pe care vi le pregatim in aceasta primavara!

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net