duminică, 30 august 2009

Delta Dunarii




V-am promis ca voi vorbi despre Delta Dunarii. Aceasta zona protejata de mai multe organisme nationale si internationale. Este o rezervatie unicat in Europa si se intinde pe o suprafata de peste 2.500 kilometri patrati. Suprafata totala creste anual, datorita aluviunilor depuse. Este inclusa in patrimoniul UNESCO de 19 ani, ca parte a biosferei pamantului.

Acest tinut are peste 1.200 de specii de copaci si plante, cea mai bogata fauna ornitologica din Europa (300 specii), printre care colonii unice de pelicani, si cea mai bogata fauna ihtiologica (100 de specii).

In Delta Dunarii traiesc in jur de 20.000 oameni, cei mai multi fiind pescari. In ultimii ani, peisajul de pe uscat s-a schimbat foarte mult, aparand pensiuni si hoteluri la tot pasul.

Dupa cum vedeti si din fotografii, exista mult stuf, papura, rogoz, salcii, nuferi. Mai precis, 78% din suprafata Deltei Dunarii este acoperita de aceste tipuri de plante.

Domnul Stamate, gazda noastra, ne-a povestit despre plaur, despre care eu nu stiam. Acesta este un amestec de stuf si radacini de plante acvatice care se deplaseaza ca adevarate insule plutitoare. Si poti trece printr-un loc zilnic, ca la un moment dat sa constati ca nu mai poti ajunge in partea cealalta, deoarece drumul este blocat de plauri.


Cifre importante:
- fauna acvatica existenta in Delta Dunarii reprezinta 98% din totalul acesteia din intreaga Europa!!!

- pasarile care traiesc in Delta Dunarii reprezinta 81% din totalul pasarilor din Romania!!

- pasarile acvatice care traiesc in Delta Dunarii reprezinta 82% din totalul pasarilor acvatice din Europa!!


- speciile de animale din Padurea Letea reprezinta peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii!!

Noi nu am putut sa vizitam si grindul cu Padurea Letea, pentru ca era foarte departe de unde am stat, dar stiu ca este cea mai nordica padure subtropicala din Europa.

In Padurea Letea se gasesc 500 de specii de plante si peste 3.000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2.000 sunt insecte. Cateva sute de cai salbatici traiesc in Padurea Letea si pe pajistile din imprejurimi. In 1930, o parte a Padurii Letea a fost pusa sub ocrotire, iar in 1938 a devenit rezervatie naturala. In 1980, Padurea Letea a fost declarata Rezervatie a Biosferei, iar zece ani mai tarziu a fost inclusa ca zona strict protejata in RBDD.











































0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net