miercuri, 30 septembrie 2009

Plante anuale si bienale




Diferenta dintre plantele anuale si cele perene este urmatoarea: primele sunt temporare in gradina, adica le obtinem din seminte sau le crestem din rasaduri si isi incheie ciclul de viata odata cu incheierea anului calendaristic. De obicei, le plantam primavara, dupa ultimul inghet, martie sau aprilie, si le pierdem toamna tarziu.

Teoretic, o planta anuala rezistenta, cum este craita, poate suporta gerul si semintele sunt viabile atunci cand da caldura. Ne surprinde o floare sau o planta aparuta dupa ger, de parca atat astepta. Nu mai stim daca am plantat seminte acolo sau am avut flori anul trecut, dar suntem mandri.

Rasadurile se planteaza in general in mai, cand planta este inca tanara si frageda, dar totusi suporta transplantarea in gradina.

Plantele perene cresc si infloresc an de an, fara sa mai fie nevoie de rasaduri sau seminte. Dar putina lume cunoaste ca pana si plantele denumite perene, nu mai rasar dupa cativa ani de la plantare. Plantele din bulbi pot fi considerate plante perene, dar si aici intervin cateva reguli, in functie de fiecare planta. Anumiti bulbi sunt rezistenti si raman permanent in pamant, de exemplu ghiocelul sau narcisa, altii trebuie scosi toamna tarziu si trebuie pastrati la intuneric, intr-o camera racoroasa. Aici putem include cana, dalia, gladiola, begonia sau laleaua.











6 comments:

cristina spunea...

Buna te felicit pt blogul tau minunat cu multe informatii,as vrea sa te intreb ceva:miam plantat citiva bulbi de Lalele in ghiveci mai mare si au iesit deja frumos dar nu toate si cum abia asteptam sa le vad florile...se pare ca se usuca dar numai bobocii,plus unele am gasit bulbi mucegaiti in pamint oare leam pus prea multa apa sau din ce cauza?? astept raspuns mersi

Unknown spunea...

Multumesc, Cristina, pentru aprecieri!

Da, bulbii mucegaiti au primit prea multa apa. Lalele nu au nevoie de multa apa, ca orice planta cu bulbi, deoarece inmagazineaza tot necesarul in bulb. In aceasta perioada este suficient sa uzi pamantul o singura data pe saptamana, moderat.

Bulbii se usuca din alte cauza: nu sunt suficient de puternici ca sa reziste. Este foarte probabil sa mai pierzi destul de multi pana cand vor iesi altii puternici.

Incearca sa pui un ghiveci de dimensiuni mai mici, sa ii fortezi oarecum. Doar pana in martie. Apoi le poti scoate pe balcon sau in curte, la soare, intr-un ghiveci mai mare.

Succes cu ele, te mai astept pe blog!

cristina spunea...

multumesc Silvia pt raspuns chiar sar putea sa mai pierd din ele si am pus si in cutii mai mici,leam pus afara pe terasa pt ca aici la noi e timpul altfel locuiesc linga marea rosie....am pus poze cu florile mele pe blogul meu poti sa le vezi,....multa sanatate!

Unknown spunea...

Multumesc, o sa-ti vizitez blog-ul, chiar sunt curioasa!

Anonim spunea...

buna. am o ladita de bulbi de lalele pe care nu i-am plantat in toamna si peste iarna au incotit, ce parere aveti dupa ce le plantez or sa reziste si sa faca si flor in vara aceasta? mersi anticipat.

Unknown spunea...

In mod normal, bulbii de lalele se planteaza in octombrie si pamantul se acopera cu iarba uscata sau scoarta de copac pe timpul iernii.

Depinde si de soiul lalelei, pentru ca daca este primavaratec, atunci este posibil sa aiba o singura floare anul acesta sau chiar deloc.

Daca este de vara, atunci este o posibilitate destul de mare sa aiba flori peste 2-3 luni.

Nu se intampla nimic daca au incoltit, dar trebuie plantati repede in pamant. Acesta trebuie sa contina si nisip, dar si mranita.

Groapa trebuie sa fie cam de doua ori inaltimea bulbului, pentru a ii lasa loc suficient de extindere.

Succes!

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net