miercuri, 3 iunie 2009

CONCURS BLOG DIRECTOR DE GRADINARIT!

Dragi cititori si membri Blog Director, va invit sa participati la un concurs!

Ca sa va puteti inscrie, o sa va rog sa lasati un mesaj la acest post, cu numele mic, adresa de e-mail (daca nu doriti sa o oferiti, atunci va trebui sa verificati post-ul din data de 18 iunie, sa vedeti daca ati castigat, pentru ca eu nu va voi putea anunta), impreuna cu raspunsul la intrebarea: "care credeti ca este sursa de poluare care distruge cel mai mult fauna si flora pamantului?". Va rog sa scrieti si motivele pentru care considerati acea sursa ca fiind cea mai nociva, sa explicati ce credeti ca este de facut - la scara mica si/sau la scara mare si sa ne impartasiti si noua experienta voastra legata de acea sursa de poluare, daca este cazul.

Pe data de 18 iunie voi alege un castigator, asa ca aveti doua saptamani la dispozitie sa va ganditi la un raspuns si sa scrieti un mesaj castigator. Nu exista raspunsuri corecte sau gresite, dar raspunsurile originale vor fi apreciate. Voi alege un castigator, dupa ce voi studia atent tot ce ati scris. NU voi trage la sorti, asa ca nu e loterie. Voi alege personal un castigator, ca sa stiti pe cine blamati daca nu castigati, hehe!

Vreti sa aflati si ce premiu ofer pentru acest concurs? OK! Va voi spune!

Castigatorul sau castigatoarea va primi cartea "ABC-ul gradinaritului. Peste 600 de sfaturi si sugestii pentru gradinarii amatori" de Etienne Blouin, editata la Polirom.

In 240 pagini veti putea afla tot ce va intereseaza legat de amenajarea unui spatiu verde in apartament sau in curtea casei. Aici am vorbit despre aceasta carte. Pretul cu care am achizitionat-o este de 438.000 lei, cu comanda online. Ca sa stiti si ce valoare are acest premiu! Suna bine? :) Pai atunci va astept inscrierile incepand chiar din acest moment!

Succes tuturor!

9 comments:

Anonim spunea...

Buna, in legatura cu poluarea ar fi foarte multe de spus. N-o sa insist sa vorbesc despre incalzirea globala, despre aerul plin de hidrocarburi si rugina pe care il respiram, despre apa in care se deverseaza toate deseurile si care a desi tratata cu mari cantitati de clor, deseori ne aduce la robinete giardia si alte microorganisme rezistente la tratamente, nici despre praful, rugina si metalele grele prezente inclusiv in mancare, nici despre invazia de deseuri plastice, cu care am ajuns sa ne si imbracam...
O sa vorbesc despre o importanta sursa de poluare despre care noi, cei simpli care ne ocupam de gradinarit, cunoastem multe, purtam si o parte din vina si continuam sa punem umarul constant la distrugerea lenta dar sigura a mediului inconjurator: folosirea excesiva la scara larga si de foarte multa vreme a pesticidelor, insecticidelor, fungicidelor fertilizatorilor sintetici, etc.
Cunosc multi gradinari si agricultori care folosesc astfel de tratamente pentru culturi, fara a realiza care este de fapt efectul pe termen lung al acestor produse inglobate in pamant si deversate in panza freatica. Am fost martor neputincios al unor tragedii in care au fost implicate fiinte mici si neajutorate, copii sau animale, ma refer la intoxicatiile cu nitriti, datorate folosirii in exces si manevrarii/ depozitarii incorecte a acestor otravuri in gospodariile oamenilor. Astfel de situatii se mai intampla in curtile crescatorilor de animale care depoziteaza balegarul in curte, in apropiere de fantani sau surse de apa. Sunt multe greseli pe care le facem convinsi ca nu vom fi afectati de ele. Tratarea culturilor cu produse artificiale transforma roadele in alimente pline de chimicale, care nu se mai deosebesc calitativ de cele care ne sunt servite in piete si in timp au determinat rezistenta daunatorilor, mutatii genetice si aparitia unor boli sau insecte mult mai agresive pentru culturi. In plus, convingerea ca daca aplicam impotriva bolilor si daunatorilor aceste produse, vom avea recolte sigure si abundente este un mit. Experimentez de 4 ani acest lucru: am o gradina de 1300 mp in care cultivam de toate: legume, pomi fructiferi, vita de vie, multe flori. Niciodata pana acum nu am tratat culturile cu produse de sinteza, nici macar cu unele organice. Poate am avut noroc, dar nici daunatori nu am avut, decat la plantele din ghivece, de vreo doua ori, cand am fost fortata sa caut remedii...
In toti acesti ani, am avut recolte foarte bune in gradina, fructe din abundenta un an da, altul mai putin, legume cu care ne-am hranit in tot timpul anului (in sezonul rece am avut lada frigorifica si camara plina de conserve facute de mine), struguri, (anul acesta asteptam o recolta frumoasa), flori frumoase.
Si mai am grija de un aspect: pe proprietatea mea nu poposesc nici un fel de gunoaie sau deseuri, mai ales de genul materialelor sintetice, plastic, combustibili, etc. Am inceput sa ma documentez serios despre posibilitatile de a avea culturi organice, in procentul pe care il pot asigura personal, in sensul ca nu pot sti daca vecinii mei isi trateaza gradinile chimic, sau daca exista in apropierea proprietatii mele surse serioase de poluare, care sa ajunga prin apele pluviale in gradina mea. Nici nu voi putea controla acest aspect, poate numai daca ma mut la marginea orasului pe o intindere mare de teren, deocamdata locuim in centru, intr-o zona de case destul de densa. As vrea sa mai mentionez faptul ca ma aprovizionez de ani de zile cu produse de origine animala de la tara, lactate, oua, carne si ceea ce suntem nevoiti sa achizitionam, din magazine, ne asiguram sa fie cat mai sanatos, mai neprocesat, mai lipsit de aditivi.
Asa consider eu ca este bine sa procedam pentru a avea o stare buna de sanatate si pentru a asigura un mediu sanatos si nepoluat.Nu stiu cat de convingatoare am fost, sunt altii cu siguranta mai perseverenti in remedierea acestei probleme serioase care este poluarea, dar atat cat pot, contribui si eu pentru ca ma preocupa.
O zi buna tuturor!

Cristina spunea...

Buna, Silvia. Sper sa nu dezamagesc, insa cea mai puternica sursa de poluare suntem noi, oamenii. Noi poulam prin gunoaie, efect de sera (partial), zgomot, prafuri si lichide pentru combaterea daunatorilor, deseuri toxice si nu numai, introducerea de noi vietati sau plante in habitate neprielnice etc.. Insa am speranta ca tot noi suntem cei care incercam sa ne schimbam, de la mic la mare, astfel incat sa nu fim atat de distrugatori

april16 spunea...

Fara doar si poate cea mai distructiva sursa de poluare este dioxidul de carbon. Dar acesta e un raspuns scolaresc, mult prea sec. Pt ca daca ne gandim mai profund ajungem de fapt la sursa sursei. Si vin sa intaresc cele scrise de Cristina. Noi, oamenii, locuitori ai planetei miracol-singura capabila sa sustina viata din galaxie - suntem cei care o distrugem nemilos.

Industria, transportul, defrisarile, agricultura – toate activitatile noastre elibereaza in atmosfera cantitati uriase de CO2. Noi suntem cei care am distrus echilibrul climatic. De ce? Pentru ca ni se inoculeaza din ce in ce mai mult ideea ca avem nevoie pentru a supravietui de cat mai multe “comoditati” – facilitati pe care oamenii de acum un secol nu le aveau. Ni se cultiva ideea de a consuma cat mai mult pentru ca marii colosi economici sa prospere. Societatea de consum il invata pe om sa traiaca dupa cum i se spune, nu dupa cum simte.Oamenii nu se mai gandesc la satifacerea nevoilor primare de supravietuire, ci se supun dictaturii sectorului productiv. Fara sa ne gandim ca resursele planetei noastre sunt limitate.Fara sa ne pese ca ceea ce facem noi pe plan local are efecte la nivel planetar, care este un ecosistem indivizibil.

Nu imi propun sa fiu originala, cand vine vorba de ecologie devin patimasa iar tonul meu suna dur si acuzator. Ma folosesc de concursul lansat de Silvia pt a invita membrii comunitatii noastre si pe cei care ne citesc sa vada un documentar de exceptie:“Home” regizat de Yann Arthur-Bertrand si compus din cadre filmate din zbor in peste 50 de tari din toate regiunile Pamantului.

Puteti viziona documentarul free pana pe 14 iunie pe YouTube la adresa http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU in format HD. Este extraordinar de bine realizat, regizorul fiind un fotograf de exceptie in primul rand (cateva imagini AICI: http://www.youtube.com/homeprojectFR )

Insa meritul extraordinar al filmului nu sta in calitatea deoebita a imaginilor, nici in alegerea coloanei sonore sau a lui Glen Close ca si narator.Marele merit este ca prezinta fapte ce nu pot fi negate. La final sunt cateva solutii puse in aplicare in diverse parti ale lumii pt stoparea masacrului la care ne supunem „casa” noastra.

Si pt ca vreau sa va conving sa il vedeti nu voi pune aici de statisticile analizate in film (le puteti gasi daca google-iti dupa “Home in cifre”) Ci o sa scriu o teorie prezentata acolo despre disparitia locuitorilor Insulei Pastelui,

Traind pe una dintre cele mai izolate insule din lume,tribul Rapanui a exploatat resursele pana cand nu a mai ramas nimic. Pe aceste terenuri cresteau cei mai înalti palmieri din lume.Acum au disparut,tribul Rapanui tocandu-i pentru cherestea.Apoi s-au confruntat cu problema eroziunii solului.Nu au mai putut merge la pescuit, pentru ca nu au mai avut copaci canoe.
Inainte de a se intampla toate acestea tribul Rapanui a avut o civilizatie stralucitoare. Agricultori inovatori, sculptori, navigatori exceptionali, au fost capturati în menghina suprapopularii si diminuarii resurselor.Si nu au supravietuit.Adevaratul mister al Insulei Pastelui nu este modul in care au ajuns statuile acelea uriase acolo,ci de ce tribul Rapanui nu a actionat la timp.

Suntem in situatia in care s-au aflat cu secole in urma locuitorii Insulei Pastelui.Vom putea sa facem o schimbare in mentalitatea noastra de oameni educati intr-o societate de consum, pt a ne salva “casa” cat nu e prea tarziu?

Eu cred ca DA. Putem sa ne traim viata limitand consumul excesiv, economisind, recicland, plantand copaci,ingrijindu-ne gradinile natural. Putem face din ecologism un mod de viata. Daca societatea de consum ne invata ca trebuie sa fim “la moda” haideti sa impunem moda “eco” –chiar daca se vor ridica destule voci sau degete acuzatoare din partea celor care vor sa continuam sa secam planeta de resurse. Caci noi stim ca facem totul din convingere, nu din nevoia de a fi “in trend”.
Copiii nostri si copiii copiilor nostri au si ei nevoie de o casa, frumoasa, sanatoasa si primitoare.

Unknown spunea...

Participarea Victoriei la concurs:
"Desi , in lume , principala sursa de poluare cred ca este industrializarea pe scara larga , la noi in tara cea mai mare sursa de poluare este in mod sigur proasta crestere si nesimtirea,din pacate. Parerea mea este ca toate sursele de poluare sunt importante si nocive pentru flora si fauna insa,cea mai mare poluare este cea facuta de reziduurile aruncate peste tot chiar de oameni,cei care ar trebui sa protejeze mediul inconjurator si sa fie constienti ca fara acest echilibru al naturii,chiar si viata noastra este pusa in pericol. Eu cred ca ar trebui sa invatam copiii inca de mici,indiferent daca locuim la sat sau oras,sa ocroteasca mediul si sa fie responsabili .Eu imi educ copilul in spiritul dragostei fata de tot ceea ce il inconjoara.Il invat sa iubeasca pasarile ,animalele si plantele si ii explic ce beneficii ne pot aduce ele,chiar daca este inca mic,si multi ar spune ca nu intelege.De fapt copiii sunt cei mai mari receptori si pot invata cele mai multe lucruri de la varste foarte mici. De cate ori fac ceva in gradina,plantez un pom,seman niste seminte sau pur si simplu plivesc de buruieni eu ii explic copilului meu ce fac si mai ales de ce fac acel lucru.Este important ca el sa inteleaga de ce fac lucrurile si ce beneficii ne aduce ceea ce facem.De asemenea , ii explic care sunt consecintele aruncarii la intamplare a gunoiului.Asta ar trebui sa facem fiecare dintre noi.Astfel , chiar daca putini cred , ne vom educa si pe noi insine. Sunt şase miliarde şi jumătate de oameni pe această planetă şi ne apropiem repede de şapte miliarde.Doar daca ne gandim cum ar fi daca intr-o singura zi fiecare om ar arunca aiurea deseurile menajere,ne dam seama ce impact dezastruos are acest lucru asupra mediului.Mai ales in tara noastra,unde organizarea in materie de colectare a deseurilor lasa mult de dorit , iar oamenii nu au nici un fel de educatie in acest sens. Ar fi ideal daca in scoli,in locul orelor de Dirigentie care, imi aduc aminte de cand eram eu la scoala, ca erau niste ore dedicate mai mult distractiei si discutiilor libere(si sunt sigura ca nu s-au schimbat prea mult), s-ar face ore de educatie ecologica.A fi mult mai important si mai eficient in dezvoltarea si educarea tinerilor.Un copil caruia i se explica si arata ce dezastre produce nepasarea,sunt sigura ca se va gandi de doua ori inainte sa mai arunce gunoaie in alte locuri decat cele special amenajate. • 22 martie – Ziua mondială a protecţiei apelor • 27 martie – Ziua internaţională a apei • 1 aprilie – Ziua internaţională a păsărilor • 15 aprilie – Ziua pădurii • 22 aprilie – Ziua Pământului • 5 iunie – Ziua mondială a mediului • 8 iunie – Ziua mondială a oceanelor • 16 septembrie – Ziua internaţională a ozonului • 4 octombrie – Ziua internaţională a protecţiei animalelor • 6 octombrie – Ziua mondială a habitatului Aceste zile oficiale , recunoscute la nivel internaţional , formează “calendarul ecologistului”, şi fiecare pământean ar trebui să-şi amintească, în aceste momente (si nu numai), importanţa faptului de a trăi într-un mediu nepoluat, curat, şi totodată să-şi dea seama cât de esenţial este acest lucru pentru viaţa sa. În aceste zile, numerose organizaţii nonguvernamentale şi organisme internaţionale, încearcă, pe diferite căi, să atragă atenţia populaţiei asupra efectelor majore pe care le-ar avea traiul într-un mediu poluat, murdar şi plin de substanţe toxice."

Unknown spunea...

Nu mila de vieţuitoare, ci respectul este necesar unei adevărate prietenii, convingerea că totul în natură este folositor. Trebuie evitate orice prejudicii aduse faunei. Multe animale au un rol important în asigurarea echilibrului biologic al ecosistemului. Copiii îşi formează convingeri trainice cu privire la necesitatea protejării naturii şi mediului ambiant numai atunci când se porneşte de la exemple concrete, pozitive sau negative, luate din orizontul local. Exista niste reguli simple , care, daca sunt respectate , ne asigura o viata intr-o lume mai curata si mai frumoasa: - Focurile de tabără trebuie să fie făcute numai în anumite condiţii şi să fie supravegheate tot timpul; - Să evităm lăsarea unor urme vizibile ale trecerii noastre prin natura. Hârtiile, sticlele, cutiile goale, resturile alimentare, pungile de plastic aruncate la întâmplare, pe lângă impresia foarte neplăcută pe care o produc, constituie şi o sursă de poluare; - În cazul unor rezervaţii naturale sau monumente ale naturii, atenţia omului mic sau mare trebuie să fie şi mai mare; Acestea ar fi numai cateva din lucrurile simple pe care orice om le poate face fara nici un efort.dar care , pentru natura , inseamna enorm. Pentru a înţelege mai bine de ce este nevoie să respecte aceste reguli de comportare în natură, se impune prezentarea aspectelor negative ce decurg din nerespectarea lor, ce consecinţe pe termen mediu şi lung au aceste atitudini nocive ale omului. Nepăsarea beneficiarilor frumuseţilor şi bogaţiilor naturii, deci a oamenilor, accentuează degradarea vieţii pe Pământ.

Unknown spunea...

Raspunsul ei a fost postat in 2 comentarii, pentru ca lungimea maxima a unui comentariu trebuie sa fie de 4.096 caractere.

Unknown spunea...

Raspunsul Adelei:

"In ultimul timp am renuntat la uleiul de palmier in favoarea grasimii de porc din motive "verzi". Arii extinse de paduri tropicale si subtropicale (mai ales in America de Sud si in Pacificul de Sud) sunt defrisate pentru a face loc plantatiilor de palmier. Uleiul de palmier pote fi inlocuit cu alte uleiuri/ grasimi; in zona noastra grasimea de porc este o alternativa ecologica si mai ieftina.
Sapunurile facute si din grasime animala (porc sau vita) dau unele dintre cele mai bune sapunuri, avand o putere mare de curatare si fiind durabile. Trebuie insa combinata cu alte uleiuri pentru a obtine un sapun emolient, nutritiv, hidratant.
Pentru vegetarieni: Cele mai multe produse cosmetice au in compozitie substante obtinute din grasimi animale. Un simplu exemplu ar fi glicerina, care se regaseste in mod natural in sapunul facut manual."

Mihai spunea...

e foarte simplu: cea mai importanta sursa de poluare e ignoranta oamenilor. de la cel mai neinsemnat individ pana la presedintii statelor puternic idustrializate. nimanui nu-i pasa de nimeni, nimanui nu-i pasa de nimic, nimanui nu-i pasa de viitor. cu totii urmaresc un singur lucru: comoditatea si interesul imediat. ganditi-va doar la simplul gest pe care il facem in fiecare zi la birou: in loc de o cana curata de portelan preferam inca un pahar de plastic pe care-l aruncam imediat ce-l folosim...

vorbim cu totii de poluare si ecologie dar cu totii ne comportam la fel de ne-ecologic...

Unknown spunea...

Ceska a raspuns la un alt post. Scriu aici mesajul ei:

"Buna intrebare: eu zic ca OMUL e sursa majora de poluare... inteleg prin asta INDUSTRIALIZAREA cu toate consecintele ei. Sigur ca nu pledez sa ne intoarcem in comuna primitiva la stadiul de culegatori si vanatori, mici cultivatori de porumb, grane etc. Dar multe din consecintele dezvoltarii economice (globale) sunt si (mai ales)negative. Deseurile, dejectiile, modul de exploatare haotica a resurselor naturale "rod" pana la epuizare planeta. Sper sa ne trezim, sa nu ajungem din Planeta Albastra planeta gri din Univers sau sa disparem de tot....

PS Cred ca intelegeti multi dintre voi si apreciati satisfactia avuta cand culegi o rosie mandra, crescuta bio, un castravete dicotiledonat din gradina proprie, niste capsuni parfumati. Sigur nu ii vom avea iarna si nici primavara/vara prea devreme ci la timpul lor. Toate au venoie de timp numai Planeta Albastra nu mai poate astepta....."

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net