Apa este cea mai raspandita substanta compusa, ocupand aproximativ trei sferturi din suprafata Pamantului. Apa este factorul principal al intretinerii si dezvoltarii vietii, fiind de o importanta vitala. Multa vreme a fost considerata doar un element, dar in 1783 Lavoisier dovedeste pe cale experimentala ca apa este o substanta compusa.
In natura apa se gaseste sub toate starile de agregare: solida (gheata, zapada, grindina), lichida(apa de ploaie, apa subterana, oceane, mari etc.), gazoasa (vapori de apa din atmosfera).
Apele naturale contin cantitati variate de diferite substante. Apele care contin cantitati mici de saruri se numesc "ape moi", spre deosebire de "apele dure" care au un procent ridicat de saruri, mai ales de calciu si magneziu.
Dintre toate apele naturale, apa de ploaie este cea mai curata. Ea dizolva in drumul ei prin atmosfera mai ales bioxid de carbon, iar in regiunile industriale bioxid de sulf si hidrogen sulfurat. O parte din apa cazuta pe pamant are un continut ridicat de bioxid de carbon. Daca intalnesc straturi impermeabile aceste ape se aduna, formand apele subterane.
Apa este de mai multe feluri:
- Apa potabila; se obtine la sate, din izvoare si fantani, iar la oras este purificata din apa raurilor.
- Apa industriala; se foloseste la alimentarea cazanelor cu abur,la racirea masinilor, precum si in diverse procese de fabricatie.
- Apa dura; contine un procent ridicat de saruri de calciu si de magneziu. Apa dura nu este buna de baut, avand un gust neplacut, nu face spuma cu sapunul si nu fierbe bine legumele.
- Apa pura; in natura nu exista apa pura, aceasta se obtine prin distilare. Apa distilata nu este buna de baut deoarece nu contine saruri minerale.
- Apa distilata; este complet lipsita de impuritati.
Poluarea apei nu inseamna afectarea apei pure, pentru ca am spus mai sus ca aceasta nu exista in natura. Dezvoltarea civilizatiei a antrenat o poluare crescanda a apei, fenomen care atinge chiar si panza freatica datorita deversarii de substante provenite din zona industriala sau casnica, din substante chimice folosite in agricultura etc.
Consecintele tuturor acestor deversari sunt multiple, dar omul poate avea probleme de sanatate grave cum ar fi tulburari digestive sau hepatice.
In cele mai multe tari industrializate, 80-90% din problemele poluarii apei au aparut in anii '50. Apele uzate erau evacuate din orase la scara mare. In prezent, poluarea apei este provocata, in primul rand, de apele uzate industriale. Urmeaza poluarea cu uleiuri si reziduuri petroliere, accidentale sau nu.
Apele continentale sunt supuse unui proces de degradare continuu, putand afirma ca nu mai exista tara in care raurile si lacurile sa nu fie poluate. Acesta este un fenomen deosebit de grav pentru ca resursele de apa ale uscatului sunt vitale pentru om.
Daca ne referim strict la gradinarit, plantele au nevoie de cantitati de apa diferite, in funcţie de specie si de sezon. Pentru toate plantele este valabila aceeasi regula: au nevoie de multa apa vara, in perioada de creştere.
Apa de ploaie, sau apa moale, este ideala pentru udat deoarece contine mai putin calcar decat apa potabila. Stropirea gradinilor cu apa potabila este o risipa. Este o resursa limitata si scumpa.
De aceea, recomandarea Blog Director de Gradinarit este: strangeti apa de ploaie in butoaie si udati cu ea legumele si plantele! Veti fi eco si va veti ajuta gradina!
Ca munca de udare a gradinii cu apa de ploaie sa fie mai usoara, BDG va recomanda sa va achizitionati o instalatie de utilizare a apei de ploaie. Aceasta functioneaza astfel: apa de ploaie este colectata de pe acoperis si condusa intr-un rezervor de acumulare. De acolo este pompata in reteaua de stropire a gradinii. Daca nu aveti o gradina mare, puteti folosi apa de ploaie si ca apa menajera.
Fiti eco, ganditi eco, dar mai presus de toate, Actionati Eco!
joi, 25 iunie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comments:
Bine ca mi-ai amintit! Intr-o vreme asa faceam pentru gradinita de langa casa, dar zilele acestea am uitat sa colectez apa de ploaie si a plouat mult :-(
Ma bucur ca va aduc informatii noi, voua tuturor! Uneori suntem atat de ocupati, incat uitam unele lucruri! Si eu invat mult de pe site-urile voastre!
Da, tot ce putem face ca sa protejam mediu (si personal cred ca a deveni vegan este cu efect imediat) este bine sa ne straduim sa facem. Eu locuiesc in sua si am o cladire in cluj pe care planuiesc ca anul viitor sa pun panouri solare si m-a interesa sa fac si un sistem de colectie de apa de ploaie dar inca nu am gasit (doar de doua zile caut) nici o companie care se ocupa cu asa ceva. Daca cineva stie cine face instalatii de utilizare a apei de ploaie va rog sa-mi spune-ti cum ii pot contacta.
Multumesc.
@ Anonim - am cateva sugestii pentru tine, sper sa te ajute:
- http://www.wilo.ro/cps/rde/xchg/ro-ro/layout.xsl/2316.htm
- http://www.rehau.ro/constructii/infrastructura/gospodarirea.apelor.pluviale./utilizare.apelor.pluviale.in.sectorul.profesional.shtml
- http://www.kessel.ro/index.php?id=164
- http://www.1001case.ro/Gradina-Sisteme_de_irigatii-Pompe-Dispozitiv_ptr_colectarea_apei_de_ploaie__p456982.html?comefrom=link
- http://www.kingspan.ro/first.php?page=1105958175&idsub=4&idsub1=235.
Succes, sa ne anunti si pe noi cum ai rezolvat dilema!
bun referat
ms pt sfaturi
Cu mare placere!
ms pt referat mia trebuit mult pt ora de chimie :D
Bine ca te-am salvat, dai un suc! :)
Multumesc pentru informatie !!!
Sooper !!! Informatia e buna !!!
Ms,chiar bun referat!
Am avut nevoie la ora de chimie-optional (ca tema).
Se pune si apa sarata,dulce,statatoare si curgatoare?
Trimiteți un comentariu