joi, 11 iunie 2009

Plantele pentru rocarii

Sper ca este o surpriza si pentru voi, pentru ca am pregatit un material altfel. Despre plantele pentru rocarii. Am spus de multe ori ca un gradinar se ocupa de cultivarea unei gradini, cu legume si fructe, copaci si arbusti, dar in ultima perioada au inceput sa apara gradinari care se ocupa de gradini, din toate punctele de vedere. Asa a aparut interesul, tot mai mare, pentru amenajarea unei rocarii in curte.

Cand am conceput poienita de conifere, am realizat si o mini-rocarie. Deocamdata este intr-o faza de inceput, dar sper ca anul urmator sa o realizez ca la carte. Ideea de baza este urmatoarea: daca aveti o gradina generoasa, puteti aduce pietre de dimensiuni mari si le puteti dispersa prin curte. Din loc in loc, puteti pune cate o piatra sau puteti realiza mini-zone cu pietre, 2-3 la un loc.

Daca doriti sa aveti o rocarie adevarata, atunci trebuie sa tineti cont ca pietrele sa fie asezate in unghi, ca apa sa se scurga spre pamant. Sa le ingropati cel putin un sfert in pamant, pentru a avea stabilitate si sa aduceti muschi, conifere pitice sau chiar flori gen craite, levantica, lobelia, irisi, dalia, margarete, cimbru, oregano sau menta.

Tot timpul trebuie sa tineti cont de marimea plantelor si florilor si de pamantul pe care il aveti la dispozitie. Pentru ca radacinile se dezvolta, cresc si in scurt timp nu mai au loc, daca spatiul lor este redus.

Sunt recomandate plantele mici sau varietati pitice ale plantelor inalte. De exemplu, unii "experti" recomanda floarea miresei pentru rocarii. Este o planta frumoasa, dar chiar daca nu este o planta cu radacini extrem de puternice, se dezvolta ca o tufa mare si va acopera pietrele si/sau celelalte flori si plante. O rocarie trebuie gandita foarte bine, pentru a o realiza inca de la inceput asa cum va doriti si voi, dar si asa cum recomanda specialistii.

O alta idee interesanta este sa puneti un fascicul de lumina pe o piatra din rocarie, eventual colorat. Este de efect si va veti simti mult mai bine seara, cand va veti privi realizarea.

O cascada artificiala langa rocarie poate fi si mai spectaculoasa, daca spatiul din gradina va permite.

Ca alte elemente de decor puteti alege diverse vase din lut, in care puteti planta flori, pe care sa le dispuneti in forme regulate in jurul rocariei. De asemenea, un gard de lemn poate inveseli oaza voastra, conferindu-i, totodata, si un aspect rustic sau montan. Daca nu doriti sa aveti iarba in jurul rocariei, in ultima perioada se foloseste foarte mult pietrisul colorat. Tot pe modelul luminii, pietrisul ofera o pata de culoare, mai ales daca este roscat sau galbui.

Rocariile pot decora cu succes un colt de gard inestetic, pot umple o bucata de gradina nefolosita sau doar cu iarba (cum am facut noi), pot infrumuseta zona de relaxare din jurul unui foisor sau a unei pergole.


Mai aveti 7 zile! Raspundeti acum la intrebarea concursului lansat de catre noi si veti primi cartea "ABC-ul gradinarului" drept premiu!

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net