duminică, 12 aprilie 2009

Flori exotice

Ei, da! Nu vi se pare o idee excelenta sa vorbesc despre plante exotice? Opaaaaa, dar ce inseamna plante exotice? Si care este diferenta dintre plantele exotice si plantele rare? Hmmmm... Ia sa va vad!

Pai, in primul rand, o planta exotica este o planta care nu este originara dintr-o anumita zona. Adica, putem considera drept planta exotica pentru Romania Heliconia. Sau Protea.

Prima este originara din America tropicala si este denumita, printre altele, si falsa pasare a paradisului, pentru ca seamana cu Strelitzia (pasarea paradisului).

Cea de-a doua, denumita si tufisul de zahar, a fost descoperita de catre botanistii care vizitau Capul Bunei Sperante.

Ele au fost transferate, ca multe alte plante, din zonele native in alte parti ale lumii, si apoi aclimatizate. Evident, plantele exotice sunt plante rare in zonele "ne-native", ca sa spun asa... Unii gradinari, pentru a face totusi o distinctie, numesc planta exotica orice planta cu forma si culoare neobisnuita, obtinuta prin incrucisari sau mutatii naturale. Laleaua neagra, de exemplu.

Passiflora (ce face fructul pasiunii), gloriosa superba (crinul de Malabar - Malabar este o regiune in sudul Indiei, in caz ca va intrebati, cum am facut-o eu), cala sau chiar hibiscus-ul... cateva plante exotice, deosebite si frumoase.

Cum majoritatea plantelor prezente intr-o tara sau regiune, Romania sau zona Balcanica in cazul nostru, nu sunt proprii acelei tari/regiuni, ele pot fi considerate plante exotice. Dar, sa fim seriosi! Pana si banalele zorele sunt exotice pentru Romania!

Asa ca eu sunt de acord cu botanistii care considera doar florile iesite din comun, ca forma si culoare, ca fiind exotice.

1 comments:

Catrinel spunea...

nu stiu de ce dar de fiecare data cand zic flori exotice ma gandesc la fructe de genul banana,nuca de cococos si altele de genul si imi inchipui ca florile exotice sunt cele care traiesc in zonele acelea.

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net