miercuri, 15 aprilie 2009

Gradina de legume organice

Raluca mi-a dat doua subiecte de interes general, astazi voi "ataca" unul dintre ele: gradina organica de legume. Acest subiect, intens dezbatut de ceva vreme incoace, este extrem de actual. Si trendy. :) Iar in SUA, dupa ce madam Obama a scos peluza de pe o portiune din fata Casei Albe ca sa isi faca o gradina organica de legume, toata lumea a intrat in fibrilatii acolo. Se stie, nu este o noutate, ca americanii mananca mai putin sanatos, ca se bazeaza pe produse de tip fast-food si femeile nu sunt gospodine si/sau bucatarese, asa ca acum s-au trezit putin la realitate. A trebuit ca cineva sa ii atraga atentia doamnei Obama ca ar fi bine sa faca ceva productiv cu atata spatiu din jurul Casei Albe, incat acum toti o iubesc, ca a "plecat" urechea la sfaturi.

Bun! Dar ce este de fapt gradina organica de legume? Sau cultivarea legumelor organice? Ce inseamna asta si cu ce ne ajuta pe noi?

Pai, diferenta majora este ca legumele organice nu sunt stropite cu substante contra daunatorilor si nici nu sunt ajutate in crestere cu chimicale, ci doar cu ingrasamant organic.

Ca sa creezi conditii propice, legumele tale trebuie sa aiba soare direct minim 6 ore pe zi. Acest lucru le ajuta sa creasca, dar tine si anumiti daunatori la distanta. Sunt legume "speciale" care sunt mai rezistente la atacul daunatorilor, intr-adevar, dar totul tine, in principiu, de ingrijire.

Cateva sfaturi pentru cei care isi doresc o gradina organica de legume:

1. toata lumea stie ca plantele au nevoie de apa. Dar si udatul trebuie facut cu cap, cum se spune, adica legumele se uda numai dimineata. Motivul principal nu este ca ardeti frunzele, ci pentru ca bolile se transmit extrem de rapid prin udatul realizat dupa-amiaza sau seara. O alta componenta este cea referitoare la modalitatea de udare. Observati ca eu tot am spus "udare", nu "stropire". Nu folositi o stropitoare, fie ea si mecanica, ci udati direct radacinile, cu un furtun.

2. pentru fertilizare alegeti numai gunoi natural intrat in putrefactie si numai de la animale domestice ierbivore - vaci, oi, iepuri, cai. De ce aveti nevoie de fertilizare? Pentru ca plantele vor creste mai repede si recolta va fi mai bogata si mai gustoasa. Paradoxal, nu-i asa? Dar, si aici, este cu dus si intors. Daca solul este bogat, nu e cazul sa il fertilizati, pentru ca daunatorii sunt atrasi de plantele mari si frumoase, care au avut o crestere spectaculoasa.

3. trebuie sa va asigurati ca nu lasati frunze moarte in gradina. Poate nu stiati, dar frunzele moarte ajuta bolile sa se imprastie la alte plante sanatoase, sau chiar la planta din care au provenit. Ca atare, va recomand sa culegeti toate frunzele moarte.

4. trec aici si spaima gradinarilor, buruienile. Pe langa ca "mananca si beau apa legumelor", mai transmit si daunatori de la o planta la alta. Exista o unealta care va poate usura munca de smulgere cu tot cu radacina a buruienilor. O puteti gasi in Hornbach la vreo 300 mii.

5. din batrani se spune ca trebuie sa rotiti legumele. Ce inseamna asta? Pai, sa o luam logic. El, daunatorul, se specializeaza pe un anume tip de leguma, sa zicem rosia. Si se pregateste intens pentru momentul in care in raza lui de actiune apare rasadul. Cand acesta apare, rasadul, el este deja pregatit si il asteapta. Rasadul e nepregatit, e mic, nedezvoltat si moare curand pentru ca nu apuca sa se intareasca si sa faca fata in mod natural atacatorilor. De aceea, in fiecare an, trebuie sa mutati fiecare tip de leguma intr-un alt loc. Dar, atentie!, daca mutati legume din aceeasi familie pe acelasi lot, n-ati facut nimic. Rosiile, vinetele, ardeii fac parte din aceeasi familie, de exemplu. Dovleceii si castravetii din aceeasi, diferita de prima.

6. aerul care circula printre plante e benefic si previne aparitia unor boli. Mai mult decat atat, plantele au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta, asa ca nu le plantati una langa alta, ca le sufocati.

7. cei care isi permit, pot alege varianta unui strat protector de plastic, care nu numai ca distruge buruienile, dar si impiedica bolile care se transmit prin spori sa ajunga in pamant. Daca nu va da buzunarul, atunci alegeti un strat de aproximativ 3-4 cm. de material organic, care se descompune.

8. ar mai fi si plantarea in imediata vecinatate a gradinii de legume organice a unor flori care atrag insecte ce ataca anumiti daunatori, mai ales cei care va omoara rosiile: craite, margarete, albastrele, carciumareasa, salvie sau chiar floarea soarelui.

Eu sper ca v-am ajutat cu aceste informatii si va doresc sa aveti o gradina organica de legume ca cea a mamei mele!

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net