joi, 23 aprilie 2009

Plantele-medicament din gradini

Uite cum Cristina a deschis apetitul membrilor nostri! Astazi am placerea de a publica cel de-al doilea articol, scris de catre Victoria. Mergand pe ideea Cristinei de plante binefacatoare, Victoria s-a gandit ca exista multe plante cu calitati de medicament. Dar nu pentru oameni, ci pentru celelalte plante din jurul lor.

Ea vrea sa deschida, cu aceasta ocazie, si o noua directie pentru Blog Director de Gradinarit, si anume "post-urile update". Adica, in momentul in care un membru sau un cititor doreste sa impartaseasca cu noi alte informatii legate de post-uri mai vechi sau mai noi, sa publicam un update. Ideea este excelenta, iar eu am dezvoltat-o: vom incerca sa construim mici carticele ce vor fi, ulterior, oferite gratuit tuturor membrilor nostri. Ca atare, Blog Director de Gradinarit lanseaza o noua provocare! Va asteptam pe toti sa contribuiti!

Iata articolul Victoriei:


"Plantele sanitar care indeparteaza daunatorii

Cele mai cunoscute sunt usturoiul si ceapa. Datorita substantei numita alicina, ele protejeaza plantele din vecinatate impotriva ciupercilor care produc boli numite fainari si rugini.

Gradinarii isteti cultiva adesea cateva fire de ceapa si usturoi printre trandafiri, pentru a tine problemele la distanta. Alaturi de ceapa si usturoi, tufele de levantica apara speciile de rosaceae de paduchii frunzelor.

Hreanul, Armoracia rusticana, este un dusman al ciupercii Monilia. Ea ataca pomii fructiferi si produce boli numite monilioze, pentru a preveni aparitia lor este de ajuns sa cultivati cateva tufe de hrean in jurul trunchiurilor, sau la marginea livezii.

Nici plantele aromatice nu trebuie uitate. Specii precum salvia, menta sau cimbrisorul protejeaza varza de atacul fluturelui alb, Pierris brasicae. Aceeasi actiune o au cimbrul si condurasii. Coacazul nu va mai fi atacat de rugina daca alaturi de el exista pelin.

Taratoarele precum viermii de pamant si melcii nu au scapat nici ele de razboiul chimic.

Impotriva nematozilor putem apela cu succes la galbenele sau la craite, iar melcii sunt goniti de mirosul isopului sau al cimbrisorului.


Crizantema salbatica, un puternic insecticid

Crizantema salbatica, Tanacetum cinerariaefolium, are ca origine arealul cuprins pe coasta Dalmatiei, in estul Europei. Mai poate fi intalnita si in zonele toate temperate de pe toate continentele, dar si in regiunile inalte ale Africii, in special in Kenya si Tanzania.

Este cultivata la scara industriala mai ales in Africa, pentru florile sale care contin o substanta toxica pentru insecte numita piretrina, utilizata la fabricarea insecticidelor.

Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele sunt doar cateva exemple de insecte daunatoare carora piretrina le provoaca rapid moartea prin asfixiere. Crizantemele care cresc in zona montana contin un procent ridicat de piretrina. Ea este complet inofensiva pentru oameni si animale, de aceea este din ce in ce mai utilizata ca insecticid destinat apartamentelor.

Preparate comerciale precum Biocid, Florestin sau Sanoplant, contin principii active extrase din florile crizantemei. Ele au o actiune eficace, indreptata strict asupra daunatorilor, si se descompun in maxim doua zile, devenind complet inofensive pentru mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, nu aveti de ce sa va temeti, daca nu sunteti insecte!

Dezavantajul, pentru ca trebuia sa existe unul, este pretul ridicat de productie. Extractia se face din petalele florilor iar aparatura este destul de scumpa, de aceea si pretul acestor produse este ridicat. Ca o alternativa au aparut insa piretrinele de sinteza, obtinute artificial. Pentru a se deosebi de cele naturale, ele au fost numite piretroide.

Desi sunt la fel de puternice ca si piretrinele, costul de productie este mult mai mic. Nu se descompun insa la fel de repede si sunt mai toxice pentru mediul inconjurator. Multe preparate cu care cultivatorii de plante s-au obisnuit deja contin astfel de piretroide: Decis, Fastac si Permetrina."

4 comments:

David Octavian spunea...

Draga Silvia bine te-am gasit. Iti multumesc mult pentru ca ai publicat acest articol.Mie chiar mi se pare util.
Recunosc ca nu l-am scris eu ci am cautat pe internet ca sa gasesc o alternativa la insecticidele cu care se stropesc acum gradinile.
Chiar acum vreau sa ma duc in gradina si sa mut cateva fire de menta langa varza si sa pun si craitele primite de la tine undeva in gradina de legume.Mai am flori acolo.Am vrut sa fie un loc si util dar si placut.Plus ca florile sunt foarte bune in gradina de legume,de oricare ar fi ele,deoarece atrag albinele pentru polenizare.
Te imbratisez cu drag,ii trimit si un pupic frumoasei Mariuca de la noi si fug la treaba.
O sambata frumoasa va dorim.

Unknown spunea...

Buna, Vicki!

Si eu ma bucur ca mi-ai scris, din pacate, nu ti-am mai dat reply la mail, pentru ca am fost extrem de ocupata cu lansarea proiectului Bride Parade. Am publicat rapid post-ul tau si a ramas sa iti scriu cand am putin timp liber.

Da, asa este, gradina de legume nu trebuie privita separat de cea de flori si plante, pentru ca florile sunt benefice si atrag albine sau indeparteaza daunatori.

Si noi va imbratisam cu mult drag si de-abia asteptam sa ne revedem!

Anonim spunea...

De unde pot achizitiona seminte de crizantema salbatica, craite sau alte flori medicament ?

Alex spunea...

craitzele la mine in gradina au avut un efect antagonist. In mai putin de o luna au fost mancate 100% de melci. Ce pot face pentru a scapa de invazia melcilor? Solutia cu doza de bere si inecatul melcilor mi se pare poate un pic cam barbara si nepotrivita. Multumesc

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net