sâmbătă, 25 aprilie 2009

Tipuri de sol

Dupa cum am promis, acest post este legat de tipurile de sol pe care le putem intalni in gradinile noastre si nu numai.

In primul rand, cele mai intalnite tipuri de sol in gradina sunt:

1. Pamantul de gradina. Acesta face parte dintr-un teren arabil, de fapt, dar deja cultivat. Se poate folosi pentru multe plante si legume.

2. Mranita se obtine din descompunerea gunoiului de grajd si este foarte bogat in substante organice, minerale si in microorganisme. Se foloseste pentru imbogatirea solurilor grele, pentru ca este ingrasamant natural. Este utilizata in cultura multor specii de plante in amestec cu pamant de telina si pamant de frunze.

3. Compostul este pamantul care rezulta din descompunerea diferitelor resturi organice vegetale sau animale de pe langa gospodarii.

Aceste trei tipuri sunt considerate pamanturi semi-grele, adica fix la mijlocul scalei, de aceea sunt cele mai folosite.

Vorbeam de solurile grele, care pot fi ajutate cu mranita. Acestea sunt pamantul de telina si nisipul. Primul este utilizat in amestecuri pentru ca este bogat in microorganisme si substante nutritive. Dar cel mai important lucru: pH-ul este neutru!

Nisipul se foloseste in amestecurile de sol, in proportii diferite, de la o treime pana la mult mai putin. Este folosit pentru afanarea amestecurilor de sol si pentru permeabilitatea lor. Utilizat cu precadere ca substrat de inradacinare al butasilor unor specii de plante ornamentale.

Ultima categorie, solurile usoare, sunt urmatoarele:

1. Pamantul de padure obtinut prin descompunerea litierei din padure formata din frunze, ierburi, ramuri; este foarte bogat in humus si flora microbiana.

2. Pamantul de frunze este obtinut prin descompunerea frunzelor provenite de la arbori si arbusti de foioase: alun, fag, artar, tei, paltin etc. Mai putin pamantul de frunze de stejar si castan pentru ca este acid si taninos. Pamantul de frunze este considerat cel mai indicat pentru majoritatea plantelor ornamentale. Este usor, afanat, permeabil, cald, retine o cantitate mare de apa, este bogat in humus si are reactie acida.

3. Pamantul de turba este un pamant usor, afanat, bogat in humus, cu mare capacitate de retinere a apei. Este larg intrebuintat la formarea amestecurilor de pamant la multe specii de plante horticole. Se formeaza in locurile mlastinoase prin descompunerea lenta si incompleta a plantelor. Exista mai multe categorii de turba:

Turba neagra, provenita din descompunerea anaeroba a plantelor si animalelor din apa de pe fundul lacurilor din zona de campie; este un sol bogat in substante minerale si cu o reactie acida pana la neutra;

Turba fibroasa rosie provenita din descompunerea lenta si incompleta in lipsa aerului, a vegetatiei din mlastinile turboase de munte. Este un pamant lipsit de microorganisme, considerat aseptic deoarece poate impiedica dezvoltarea multor daunatori. Are o mare capacitate de absortie a apei, estimandu-se ca 1kg de turba rosie poate absorbi pana la 7-8 litri apa, pe care o cedeaza usor plantelor. Este folosita in amestecuri cu solurile grele si ca rezervor de apa. Se aprecieaza ca amestecul in care este folosita turba rosie, nu permite depozitarea algelor si a muschilor.

Turba alba este provenita din descompunerea vegetatiei cu Sphagnum din regiunile inalte bogate in precipitatii si temperaturi scazute. Se apreciaza ca poate retine o cantitate de apa egala cu de 13 ori greutatea sa, are un pH acid. In stare uscata este componenta principala a pamanturilor folosite in cazul plantelor epifite si semiepifite.

Mai este un tip de pamant, carbunele de lemn, care este folosit in compozitia tuturor amestecurilor de sol si are rol dezinfectant.

Se pot realiza mai multe amestecuri de soluri:

- amestecuri grele: pamant de telina + mranita. Acestea se folosesc pentru plante cu un sistem radicular puternic.
- amestecuri usoare: pamant de frunze + turba. Acestea sunt indicate pentru plantele bulboase si cele cu un sistem radicular superficial.


Sfat: mai toate plantele de apartament pot creste normal intr-un pamant fertilizat, aerisit, bine afanat, care da voie apei sa il penetreze. Acest tip de pamant de flori se gaseste in magazinele specializate dar si la supermarket, contine turba si pamant de frunze si se numeste pamant de sera. Florile delicate au insa nevoie de un pamant de turba fibroasa, in amestec cu nisip si pamant de frunze. Violeta, gloxiniile se incadreaza in aceasta categorie. O data pe an ar trebui sa schimbi pamantul din ghivece si sa il inlocuiesti cu unul proaspat.

Curiozitate: o companie japoneza a inventat un tip artificial de sol, mult mai poros, mai solid si mai usor decat pamantul, care poate fi aplicat pe acoperisurile si zidurile cladirilor pentru a planta vegetatie si a reimprospata astfel temperatura in marile orase. Potrivit companiei japoneze, o mostra de 450 de grame de sol artificial, numit "Pafcal", poate absorbi la fel de multa apa ca un kilogram de pamant. Aplicat pe acoperisul unei case permite cresterea gazonului si a plantelor foioase, fapt care reduce considerabil temperatura in interiorul cladirii. Temperatura unui acoperis pe care este aplicat "Pafcal" este cu pana la zece grade mai mica decat a celui acoperit doar cu lemn, spune producatorul. Potrivit acestuia, daca utilizarea acestui tip de sol se generalizeaza, problemele din Tokyo legate de mediu se pot reduce. In Tokyo, cea mai mare metropola din lume, spatiile verzi sunt putine, iar utilizarea masiva a aparatelor de aer conditionat agraveaza canicula in timpul verii. De cativa ani, toate noile zgarie-nori din Tokyo trebuie sa aiba obligatoriu pe acoperis cate o gradina.

1 comments:

Anonim spunea...

asa si-a asa

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2009 Blog Director de Gradinarit
Designed by csstemplatesmarket
Converted to Blogger by BloggerThemes.Net